Als je de rest van je leven alleen nog maar eten met één smaak zou kunnen eten, welke smaak zou je dan kiezen? Dat vraagt psycholoog Mark Travers in het Amerikaanse tijdschrift Forbes over voedsel en identiteit. Het antwoord - zoet, hartig, zuur, pittig - is voor iedereen anders, omdat onze voedselvoorkeuren uniek zijn.

Voedsel en identiteit
We identificeren onszelf met wat we eten en daarbij blaast stereotypering een stevig partijtje mee. Typisch ‘mannen-eten’ is anders dan typisch ‘vrouwen-eten’. Als een vrouw roept dat ze geen chocola lust, zal van velen de mond openvallen.

Behalve identiteit en stereotypering, spelen ook onze smaakpapillen een rol bij hoeveel en wat we eten. Uit onderzoek blijkt dat persoonlijkheidskenmerken geassocieerd zijn met wat iemand graag eet. Onderzoekers uit Iran en het Verenigd Koninkrijk lieten vrouwelijke studenten vragenlijsten invullen om hun persoonlijkheid en voorkeur voor smaak en voedingsproducten in kaart te brengen. Wat zegt je persoonlijkheid eigenlijk over je eetvoorkeuren?

Ben je iemand die graag zoute, zure en vette snacks eet? Volgens het onderzoek zou je dan wat neurotisch zijn
Ben je iemand die graag zoute, zure en vette snacks eet maar melk en zuivel mijdt? Volgens het onderzoek zou je dan wat neurotisch zijn. Houd je meer van fastfood, ijs en chocola? Dan ben je waarschijnlijk extravert. Als je niet zo enthousiast bent over fruit, maar wel dol bent op vlees, koekjes en taart, zou je wel eens heel open van geest kunnen zijn. Zijn frisdranken en vruchtensappen niet echt jouw ding? Dan ben je misschien wel heel aangenaam in de omgang. En als je consciëntieus je zaakjes goed voor elkaar hebt, dan is de kans groot dat je een voorliefde hebt voor zuivel, groenten en noten maar vermijd je liever zoute en zoete verleidingen.

Verder dan smaak
De dynamiek tussen persoonlijkheid en voeding gaat verder dan smaakvoorkeuren alleen. Een in het wetenschappelijke tijdschrift Appetite verschenen onderzoek laat zien dat onze persoonlijkheid ook bepalend is voor onze voedselkeuzes, impulsief eten en zelfs onze reacties wanneer we honger hebben. Engelse en Amerikaanse onderzoekers namen bij 629 mannen en vrouwen vragenlijsten af die gericht waren op hun karakter en temperament, voedingsinname en houding ten opzichte van eten. Denk bij dat laatste aan het verlangen dat iemand kan hebben naar controle over eetimpulsen.

Opmerkelijk bleek bijvoorbeeld de link tussen angst en stress en de neiging om dóór te blijven eten, zelfs wanneer je al vol zit. Aan de andere kant toonde de studie aan dat sociale en minder impulsieve mannen en vrouwen meer letten op wat ze eten en hun lichaamsgewicht onder controle proberen te houden. Mensen die als onvolwassen, afstandelijk of zelfbewust ('self-conscious') worden omschreven, hebben gemeen dat ze gevoelig zijn voor honger en dat ze het moeilijk vinden om ongezonde snacks en alcohol te weerstaan.

Van impulsief naar bewust
Kun je geen nee zeggen tegen ongezonde snacks, dan zou dat dus aan je persoonlijkheid kunnen liggen. Travers noemt bewustwording als een van de manieren die je kunnen helpen om gezonde te kiezen en ongezonde producten te laten staan. Ruil impulsief eten om voor intuïtief eten. Mindfulness – je volledig bewust zijn van het huidige moment – zou je kunnen helpen om in plaats van toe te geven aan stress-eten, juist aandacht te besteden aan eten en beter om te gaan met eetgewoontes.

Net als onze voedselvoorkeuren is onze persoonlijkheid uniek. Wie daar van uitgaat, zet obesitas in een ander licht. Je persoonlijkheid zou de sleutel kunnen zijn tot begrip van je eetgewoontes in relatie tot wie je bent en je op weg helpen naar het maken van bewuste en gezonde voedselkeuzes.
Dit artikel afdrukken