9

Flash VoedselketenPoeder van rood vlees voor rijk en arm

CSIRO, een soort TNO in Australië, heeft een nieuwe manier gevonden om restanten van rood vlees om te zetten in een voedzaam eiwitpoeder.

Het poeder heeft de naam Just Meat gekregen en wordt deze week gepresenteerd op het evenement Beef 2024 in Rockhampton (Queensland). Het poeder is vrij van allergenen en is uiterst voedzaam. Down under is het nieuws nog aantrekkelijk voor een breed publiek en kan het gebruikt worden om allerlei producten (denk aan snacks en energydrinks) te versterken en de waarde daarvan te verhogen.

Het volledig op vlees gebaseerde poeder bevat alle essentiële aminozuren en bovendien veel ijzer, zink en magnesium. Het smaakt mild en lost goed op.

In arme landen kan het poeder de voedselzekerheid ondersteunen door de voedingswaarde van vlees naar afgelegen locaties te brengen zonder gebruik van koeling tijdens transport en opslag.

CSIRO turning red meat into a protein powder - Food & Beverage Industry News, 12 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter Klootwijk
  • #1
  • 12 mei '24
  • 10:01

Maar dat poeder is er toch al lang? Bijvoorbeeld in Tilburg wordt het gemaakt van separatorvlees (kip, rund, lam). Het poeder gaat in soepen, in bouillons en in kindervoeding. In Italie zijn flesjes poeder te koop voor in de fles voor de baby. Op het etiket van zo'n flesje staat een schattig lammetje.

Correctie: Niet in Tilburg maar in Waalwijk staat de fabriek die poeders maakt van dierenresten: Henningsen.
Maar geen poeder van vis. Daar zijn Denen beter in, zegt Waalwijk.

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #2
  • 12 mei '24
  • 10:11

Niks nieuws onder de horizon. Drogen (vries of sproei) is natuurlijk al jaren lang het verdienmodel van de zuivelaars, en alle andere groente, fruit en vlees(resten) kunnen prima gedroogd worden.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 12 mei '24
  • 10:30

De vraag is dan ook: waarom deden de Australiërs dit niet eerder al?

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #4
  • 12 mei '24
  • 11:06

Nee Dick, de vraag is "hoe komt het dat de TNO van Australië hiermee aan de slag is en daar waarschijnlijk subsidie voor heeft gekregen". Bedrijven - ook in Australie zijn niet gek - maar wereldwijd zie ik bij de CRO's dit soort vreselijke projecten oppoppen. Niet zo gek, de CRO's hebben poen nodig, en degene die het beoordelen zitten meestal dezelfde scene en/of zijn inhoudelijk niet op de hoogte en moeten wel een subsidie-besluit nemen. Dus laten we het niet generaliseren door te spreken over de Australiers.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #5
  • 12 mei '24
  • 11:49

#4 Aha, je past dus een nog grotere generalisering toe: dit is een uiting van de geldmachine die het complex tussen overheden en onderzoekers is.

Daar publiceerden wij in december - op een totaal ander terrein - een onderzoek over.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.