Fotocredits: Mensen die proosten,
Pexels
Nemen we straks preventief een melkgelletje voordat we gaan stappen? Onderzoekers van ETH Zürich ontwikkelden een gel bestaande uit melkbestanddelen waarmee je een kater zou kunnen voorkomen. De gel kan zelfs de schadelijke en bedwelmende effecten van alcohol verminderen, zoals leverbeschadiging, schrijft de Telegraaf.
Om te begrijpen hoe het werkt, moet je weten dat een kater met name door de (giftige) stof acetaldehyde ontstaat. Deze stof komt vrij bij de afbraak van alcohol in de lever. Het bijzondere van de gel is dat deze de afbraak van alcohol naar het maag-darmkanaal verschuift en daar (onschadelijk) azijnzuur produceert.
De gel bestaat uit wei-eiwitten (een bijproduct van de kaasproductie). Bij het koken daarvan ontstaan lange, dunne fibrillen, die dankzij de toevoeging van zout en water tot een gel vormen. Voeg daar nog wat ijzer, glucose en goud aan toe om de alcoholafbraak te bevorderen en klaar is Kees.
Blij geworden dat je nu gevaarlijk door kunt drinken zonder er last van te hebben? Helaas, de gel is nog nergens te koop en zelfs niet in productie. Vooralsnog zijn de resultaten bereikt met een muizenonderzoek. Wel laat het veelbelovende resultaten zien: 30 minuten na inname van de gel was het alcoholniveau met 40% en na 5 uur met 56% verlaagd, in vergelijking met de controlegroep die geen gelletje kreeg. De onderzoekers hebben alvast patent aangevraagd.
The Drinks Business - Could a milk protein gel provide the secret to sobering up?,
21 mei 2024