Dierenwelzijn bereikt ook Duitsland. Daar pakken ze het heel anders aan dan in Nederland.
Op de site van Boerderij stond het een beetje ongelukkig. Duitsland krijgt een 'clearingsysteem' voor dierenwelzijn. Er komen geen dierenwelzijnslabels, maar wel drie lagen van dierenwelzijn. Foodlog kreeg inzage in het systeem.
In Duitsland eet je straks welzijnsvlees zonder dat je dat het weet.
Dat werkt zo. Er zijn boeren die lief zijn voor hun dieren en letten op de hoeveelheid antibiotica die ze hen toedienen. Er zijn er ook die gewoon doorgaan met wat ze altijd al deden. Het vlees van alle beesten wordt op een hoop gegooid en gewoon verkocht als 'varkensvlees'. Niks één, twee of drie sterren. Alle beesten zijn gelijk vinden de Duitsers. Ze delen alle kosten door alle beesten en komen zo op dezelfde prijs voor ieder dier.
Stel je nu voor dat je een bewuste consument bent en jij treft een ongelukkig varken en je buurvrouw die het niets kan schelen heeft wel een gelukkig varken op haar bord. Je weet het alleen niet.
Zou je zo'n systeem in Nederland ook willen of gaat dat helemaal tegen je gevoel in?
Nu het sterrensysteem van de Dierenbescherming ook een mengvleessysteem lijkt en de betere kip voor de supermarkten maar niet van de grond komt, gaan er hier en daar stemmen op om het ook in Nederland maar zo te doen. Binnenkort is er zelfs een heus eetcafé over in Wageningen.
Fotocredits:Varkens bij Steef Uijttewaal, Foodlog Media
Dit artikel afdrukken
In Duitsland eet je straks welzijnsvlees zonder dat je dat het weet.
Dat werkt zo. Er zijn boeren die lief zijn voor hun dieren en letten op de hoeveelheid antibiotica die ze hen toedienen. Er zijn er ook die gewoon doorgaan met wat ze altijd al deden. Het vlees van alle beesten wordt op een hoop gegooid en gewoon verkocht als 'varkensvlees'. Niks één, twee of drie sterren. Alle beesten zijn gelijk vinden de Duitsers. Ze delen alle kosten door alle beesten en komen zo op dezelfde prijs voor ieder dier.
Stel je nu voor dat je een bewuste consument bent en jij treft een ongelukkig varken en je buurvrouw die het niets kan schelen heeft wel een gelukkig varken op haar bord. Je weet het alleen niet.
Zou je zo'n systeem in Nederland ook willen of gaat dat helemaal tegen je gevoel in?
Nu het sterrensysteem van de Dierenbescherming ook een mengvleessysteem lijkt en de betere kip voor de supermarkten maar niet van de grond komt, gaan er hier en daar stemmen op om het ook in Nederland maar zo te doen. Binnenkort is er zelfs een heus eetcafé over in Wageningen.
Fotocredits:Varkens bij Steef Uijttewaal, Foodlog Media
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Verschillende type boeren krijgen dan hetzelfde inkomen? Waar is dan de prikkel om je te onderscheiden? De klant weet het niet.
Ikzelf wil graag weten wat op mijn bord ligt.
Dat is juist, in zekere zin is het een subsidie-infuus.
Met stroom werkt het ook zo en heb je deze discussie niet. En in principe is het in nederland eigenlijk ook al zo. Al de teveel geproduceerde bio producten die niet als bio verkocht worden, worden niet vernietigt maar als gangbaar verkocht. Tegen gangbare tarieven.
@D de Jong
Het werkt wel hetzelfde als bij stroom, maar er zit toch een vrij groot verschil tussen vlees en stroom. Bij vlees zit er wel degelijk verschil door de manieren waarop de dieren opgefokt worden en zowel gewone als groene stroom zijn identiek.
Dat biologisch vlees als regulier verkocht wordt als er een overschot aan is, vond ik wel logisch. Dat zelfde zie je met groente ook. Aan regulier worden gewoon minder eisen gesteld.
Ik denk dat de grote ketens zo'n systeem wel kunnen waarderen.
Ik kies ondertussen bewust voor vlees waarvan ik het verschil proef. Daar eet ik dan wel wat minder van, maar dat smaakt me veel beter. Hoe het systeem precies werkt weet ik niet, maar ik neem aan dat een bedrijf niet verplicht is om het 'op de grote hoop te gooien'. Dat geeft de boer dus ook de mogelijkheid om andere keuzes te maken. Met de opkomst van online verkoop wordt het wat dat betreft veel eenvoudiger voor een boer om daarin een eigen weg te zoeken, naast zijn markt in de regio.
Ik denk dat het een effectief systeem is, in de zin dat het veel makkelijker wordt om meer beter-levenachtige systemen in de bene te brengen en te houden. En iedereen betaalt er aan mee, ook diegene die het niets interesseert. De overheid bepaalt hoe de sector er uit komt te zien, niet de markt. Lekker overzichtelijk.