imageTijdens de bijeenkomst op de hogeschool Windesheim in Zwolle met de herders van de laatste nog overgebleven kuddes van Drentse heideschapen is besloten om een Slow-Food- presidium voor dit oude ras op te richten. De bijeenkomst was georganiseerd door Evelien Roelofse van Slow Food Zwolle. Een Slow-Foodpresidium is een groep producenten die nog op traditionele wijze een streekproduct maakt. Het heeft tot doel een betere afzet en hogere prijs te realiseren voor bijzondere culinaire producten die met uitsterven zijn bedreigd. De verwachting is dat begin volgend jaar de aanvraag wordt goedgekeurd door het hoofdkantoor van Slow Food, in Italië.

Ton Jansen, bestuurslid van de kudde Balloërveld, wordt de coördinator van het Presidium: ‘De eerste taak die nu voor ons ligt is vast te stellen wat de productie-eisen zijn waar een origineel Drents Heideschaap aan moet voldoen. Daarbij kun je denken aan de afbakening van het productiegebied, de raskenmerken, leefwijze, (slacht)leeftijd, gewicht, etc. De criteria hierbij zijn steeds traditie en onderscheidende kwaliteit. Daarmee moet het mogelijk zijn om de kuddes voldoende economisch perspectief te bieden.
Het was goed dat we met zoveel mensen van verschillende organisaties deze eerste presidiumvergadering konden hebben. Ik verwacht dat we binnen een aantal jaar het Drents Heideschaap als culinair hoogwaardig vlees kunnen afzetten zodat het voortbestaan van dit eeuwenoude schapenras en de Drentse heidevelden gegarandeerd blijft.’

bron: Slow Food

Dit artikel afdrukken