image

Dit zijn heel gewone Golden Delicious appeltjes. Ze hebben alleen de maat van een kindervuistje. Veel kleiner dus dan die grote smakeloze joekels die je bij de supermarkt vindt.

Deze komen van onze eigen boom. De vorige eigenaren van ons Franse huis plantten er in de jaren ’80 een golden-boompje bij. Golden D's waren en zijn in Frankrijk immers even populair als in Nederland.

Dit jaar zit de boom vol. Het is een raadsel waarom. We barsten van de appels, kweeperen en druiven, maar hadden - heel ongewoon – dit jaar geen kersen. Het zou het gevolg zijn van de droogte in de Languedoc in 2006/2007. Daarom waren er ook geen pruimen en viel de aanvankelijk overvloedige perenoogst al in juli van de boom.

We zijn ze maar gaan eten, die kleine dingen. En we zijn verrast!!! Ze zijn nl. heel smakelijk. Heel verfijnd. Ergens is er nog een hint naar die waterige op appels lijkende dingen die je bij de supermarkt koopt. Maar dan eentje die je doet snappen dat ze ooit heel lekker waren.

Een ontdekking dus. Ga naar het meest ordinaire tuincentrum en plant een appelboompje. Het levert je bergen geld aan gratis appels én smaak op. Nederland heeft er het klimaat voor en je tuin doet het met twee vingers in de neus beter dan Albert H.

Ga je voor helemaal goed, neem dan natuurlijk een appelras dat bij je past. Het is tenslotte maar een klein beetje moeite meer voor jaren appelplezier.
Dit artikel afdrukken