![image](/images/uploads/eendenmaagjes-gesiers.jpg)
Die op de foto heten 'pre cooked'. In Frankrijk koop je ze gewoon rauw in de supermarkt. Wij kopen ze altijd uit blik. Geconfijt. Een product dat Nederlanders links laten liggen tewijl het heerlijk is: eendenmaagjes.
We besloten 'ns een stap verder te gaan, toen we ze weer zagen liggen. Gewoon in onze supermarkt, een Intermarché. Niks uit blik, we zouden ze zelf klaar maken. In ons huis staan een paar klassieke kookboeken op de plank. Tot onze stomme verbazing repte geen enkel van hun eerbiedwaardige auteurs over het klaarmaken van eendenmaagjes. Ze zijn prachtig rood. Je zou zeggen prachtige vogelbilletjes. Kleine rode hammetjes als het ware. Maar hard, want het is een echte werkspier. En daarom ook niet zomaar te bakken.
Wie weet wat je allemaal met eendenmaagjes kunt, behalve ze op lage temperatuur urenlang confijten of ze domweg in blik kopen en dan over de salade doen (een aanrader overigens, laat dat duidelijk zijn)?
Waarom schrijven de klassiekers er overigens niet over? Voor ons is het een raadsel.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Tja, ik koop ze ook gewoon in blik en kieper ze in de sla, dus ik zal dit even volgen.
Kuikenmaagjes kon je vroeger (eind zeventiger jaren) nog wel vers in Nederland kopen. Naast het gesneden hart en de pens, in de supermarkt. Mijn toenmalige kat was er dol op. Ik moet nog wel ergens een recept hebben voor maag (ik heb meen ik ook een oud recept voor gevulde baarmoeder, dat m.i. makkelijk aan te passen is - ook heel mager spierweefsel) maar dat wordt behoorlijk zoeken.
@Dick, t'is wat je zegt een maag is pure spiermassa dus is een langzaam garingsproces noodzaak. Immers spieren moeten afbreken tijdens het kook/bereidingsproces. Koken is niet meer dan het afbreken van cellen. Stoven is een optie lijkt mij.
Overigens verbaas ik mij ook dat er geen recepten bestaan van dit smakelijke kleinood. Wij werketn er veel mee in ons restaurant. Je moet er dan niet bij vertellen dat het eendenmaagjes zijn. Als je zegt dat het een salade met eend is dan vind iedereen het lekker. Rare mensen die Nederlanders (als variant op: Ils sont foux, ces Romains, van Obélix)