Het haringseizoen is vandaag officieel van start gegaan met de 23ste veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe in de Scheveningse visafslag. Het vaatje met de beste kwaliteit Hollandse Nieuwe werd aangevoerd door de Scheveningen 23 van rederij Jaczon. Jonge Ondernemers Harderwijk kocht het vaatje voor een bedrag van €70.000. De opbrengst van het vaatje is geschonken aan het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Een speciaal proefpanel van deskundigen bestaande uit Herman den Blijker, Jaap Koning en Aad Taal beoordeelde, voorafgaande aan de veiling, de kwaliteit van de Hollandse Nieuwe. Volgens Aad Taal, voorzitter van het panel en voormalig hoofd viskeuring van de Rijksdienst voor Vee en Vlees, is de kwaliteit optimaal. “Het belooft een prima haringjaar te worden. De haring is goed vet en romig”. Voor de verwerking van haring tot Hollandse Nieuwe moet de haring goed vet zijn en op typisch Nederlandse wijze gekaakt en gepekeld zijn. Het rijpingsproces resulteert in de echte Hollandse Nieuwe.
Dit jaar mag 350.000 ton haring gevangen worden. Een gevolg van de matige aanwas van haring. Er is overigens geen reden tot paniek. De haringstand is nog steeds gezond en het bestand wordt op een verantwoorde wijze beheerd. Het verlaagde quotum heeft geen gevolgen voor de hoeveelheid Hollandse Nieuwe die beschikbaar zal zijn voor de consument. Van de 350.000 ton wordt 30.000 ton verwerkt tot Hollandse Nieuwe. Dat zijn 200 miljoen haringen. Ongeveer de helft wordt in Nederland geconsumeerd. De rest gaat naar Duitsland en België. Haring is nog steeds vis nummer 1 in Nederland. Ruim 2,2 miljoen gezinnen eten haring in Nederland.
De volledige opbrengst gaat dit jaar naar het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. De opbrengst zal het Wereld Kanker Onderzoek Fonds besteden aan de financiering van haar voorlichting- en wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s wereldwijd naar de preventie van kanker. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gezonde voeding en leefstijl het risico op kanker met 30 tot 40% kunnen verminderen. Vis hoort bij zo’n gezonde eetstijl. Op 1 november publiceert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vanuit haar internationale netwerk een nieuw wetenschappelijk rapport dat naar verwachting de basis van de wereldwijde strategie voor kankerpreventie gaat vormen.
bron: misset horeca
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Tsjonge, daar krijg ik net van mijn moeder (ook een haringeter, ik heb het van haar geleerd) op m'n kop: die van AH had een 7 vlgs een TV-programma! Nou ja, dan had die Rotterdamse visboer misschien wel een 8.
Dat zou ik niet geweten hebben als ik het niet had gevraagd. Aan de visboer zelf. Vanwege 6 juni leverde hij hem zelf bij een van zijn grote zakelijke klanten, waar ik toevallig was.
Zaterdag at ik een 'oude' bij een vd betere kramen op de Utrechtse markt. Daar vroeg ik het ook. Vlgs die man was de haring toen 12%.
Een raadsel, die 6% (50% toename) tussen zaterdag en nu. Alleen proefde ik vandaag, dat de ene nieuwe de andere niet is.
Dick hoe weet je dat van die 18 procent vet? Jij bent de eerste ter wereld die een haring eet en weet hoe vet ie precies is.
Ik at er vandaag ook twee, van twee adressen. Goed allebei, maar te mager. De oude, vorige week, was op beide adressen beter. Maar dat wisten wij dodevisjevreters al zo lang. De haring van het nieuwe seizoen is pas op zijn top, drie tot vier weken naar het kunstmatige begin van het nieuwe haringseizoen.
Ik proefde er vandaag twee. Die tijdens de lunch kwam van een goede Rotterdamse visboer. 18% vet en prima. Zojuist nog een, van de AH, uit de bonus (van 4,19 voor 2,99). Veel droger, niet slecht, maar ook niet goed. Iemand vroeg het zich hier ]zaterdag af: waarom gaan we toch niet voor kwaliteit (die van AH moeten natuurlijk massaal op tijd klaar zijn en werden dus al een tijdje geleden gevangen toen ze nog niet zo vet waren), maar wel voor de bonus