#5 Jeroen van Buuren , de insteek van Mitloehner hebben we ook hier op foodlog meerdere malen (hier of hier) als voorbeeld al eens doorgenomen.
Oversimplificaties helpen voor begrip en helpen niet omdat je dan nog lang geen expert bent ("Naarmate de kennis toeneemt, weet men steeds minder").
Nee in het plaatje is Nederland lang niet compleet cropland, dan moeten we verder inzoomen.
Waar het mij om gaat is het feit dat we zo achteloos ermee omgaan. Hoe moeilijk is het om akkerbouwland vanuit niets te creeeren? Marginale grond word niet ineens akkerbouwgrond door kunstmest of dieren op te laten lopen een tijdje.
net gepubliceerd in nature "Global maps of cropland extent and change show accelerated cropland expansion in the twenty-first century" & science "Cropland has gobbled up over 1 million square kilometers of Earth’s surface"
Kort samengevat sinds 2000 is er bijna 1 miljoen vierkante kilometer akkerbouwland bijgekomen, ten koste van de natuur (ontbossing ed). Terwijl de wereldbevolking groeide en het areaal per inwoner beschikbaar daallde van 0,18 naar 0,16 hectare/persoon/jaar beschikbaar.
Deze trend zal nog wel geruime tijd doorzetten zolang de wereldbevolking groeit. De grondbehoefte voor "marginal land" / graasland is hier nog niet eens in meegenomen.....
Akkerbouwland creeeren gaat nu ten koste van natuur, kunnen wij het dan toestaan om op onze goede grond windmolens ed te plaatsen?
Een andere multifacette voorzet hiertoe.
Zijn wij ons wel bewust van het voorrecht wat wij hier hebben en gaan we er dan goed mee om?