imageVan onze Bosche buitendienst ontvingen we het bericht dat bij Den Bosch een nieuwe rundersoort is in de natuur is uitgezet. Het dier luistert naar de naam Rode Geus. Het is geen vergeten ras - geen zeldzaam huisdier, zoals het officieel heet - maar een kruising tussen een vergeten huisdier - de Nederlandse Brandrode koe - en de Franse Salers.

De dieren zijn er imposant uit. Maar waarom nou weer een nieuw 'ras' terwijl er zoveel oude zijn?
Een eindje verder, in een zuidelijker gelegen natuurgebied, vinden eigenaren van Brandroden dat hun koe net zo winterhard en lekker is als de weliswaar oude, maar buitenlandse Angus-runderen die daar lopen. De Angussen zijn gekozen omdat ze zowel vlees van goede kwaliteit leveren als volkomen winterhard en zelfkalvend zijn. Winterhardheid en zelfstandig kalven worden nu ook als argument gebruikt voor het overspel waaruit deze Geuzen zijn geboren. Maar als de Brandroden ook winterhard en lekker zijn, waarom dan niet voor een Nederlandse koe gekozen?

Onze correspondent meldt: Verhoudingsgewijs telt Den Bosch evenveel restaurants per 1.000 inwoners als Amsterdam. Ben benieuwd hoeveel van die restaurants over enkele jaren gemeentebiefstuk op de menukaart gaan zetten. Foodmile neutraal.
Dit artikel afdrukken