Vind je het ook zo makkelijk? 's Avonds als je aan het koken bent, nog wat fruit snijden en dan morgenochtend bij het ontbijt opeten. Makkelijk, want je hebt de volgende ochtend geen zooi.
Maar heeft dat fruit dan nog wel evenveel voedingswaarde? Een team van Amerikaanse en Spaanse onderzoekers ontdekte dat zelfs tot 9 dagen na het snijden de voedingswaarde (m.n. de anti-oxidanten) nauwelijks afnam. Als het maar koel (5 graden C, koelkasttemperatuur dus) bewaard wordt.
Na 6 dagen bleken aardbeien, mango's en watermeloen minder dan 5% van hun vitamine C-gehalte te zijn verloren. Ananas en kiwi's verloren zo'n 10%. Cantaloupe meloen 25%.
Caroteen-verlies was het hoogst in ananas (25%), terwijl in kiwi's en watermeloen geen verlies werd geconstateerd. De fenolen bleken zelfs in alle fruit te zijn behouden.
Dat is dus goed nieuws voor aanbieders die fruit eetklaar willen verpakken en vervoeren: koel vervoerd blijft het prima, ook voedingstechnisch.
Maar het is net zulk prettig nieuws voor thuis: je kunt het eetklaar wegzetten en eten op een moment dat je geen zin hebt om je handen vuil te maken.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dat nu niet direct, je kunt dat allemaal wel zelf klaarmaken. Maar het beeld van de Horeca en van de doorsnee consumenten was altijd dat gesneden producten hun voedingswaarde verliezen. Nu bij fruit is aangetoont dat dit niet het geval is kun je hier dus dankbaar gebruik van maken. Ik zou altijd kiezen voor een eigen fruitsalade, aangezien mijn ervaringen met het gesneden fruit van de Sligro, Hanos of ISPC zeer teleurstellend zijn. Zij gebruiken vaak onriijp fruit waardoor de diverse smaken, die zo typerend zijn voor fruit, wegvallen. Door het zelf te doen kun je dus de uiteindelijke kwaliteit van het eindproduct
prima controleren en het hoeft dus niet direct op!
Ailko: fruitontbijtje bij je café om de hoek, klaargemaakt door Sligro, Hanos of ISPC?
Ik denk ook dat vooral de horeca hier zijn voordeel mee kan doen!
Goed nieuws! Fruit snijden hoort in mijn specifieke situatie 's ochtends bij het wakker-wordt-ritueel, maar voor mensen die 's ochtens minder tijd hebben is dit natuurlijk dé oplossing!
Jacobus
Ja ik had het niet verwacht. Leuk om te weten.