In Frankrijk zijn ze tegen vleeslijm, thrombine, waarmee je van een aantal losse stukjes weer een mooi lapje of stukje maakt dat uit één stuk lijkt. In Nederland mag dat al tijdenlang. Nederlanders zijn zuinig en dus maken grootslagers met veel plezier geplakt vlees. Een Nederlander eet niet alleen verlijmde ham - die is goedkoper en toch duur (u weet toch nog hoe Yorkham wordt gemaakt?) - maar ook geplakte haasjes en biefjes.

Ik had het erover met een Franse vriendin die het een schandaal vindt dat zoiets mag. Nonsens, zei ik, het is een natuurlijk product en mensen willen nou eenmaal hele stukken die op die manier tenminste iets opbrengen. Toen ik dat zei, kwam er een nieuw verhaal op tafel: 'La remballe', het herverpakken van vlees omdat het tegen of over de uiterste verkoopdatum is gegaan.

Ik kreeg een linkje naar een filmpje van een team met een geheime camera toegestuurd (zie hieronder). Ze laten zien hoe in een Franse super vlees wordt herverpakt en hoe de Algemene Inspectiedienst om de tuin wordt geleid. In het labo wordt aangetoond dat er inderdaad herverpakt en bacteriologisch niet meer helemaal fris vlees in de winkels ligt. Val je er meteen van om? Nee. Er is hooguit een gevaar voor zwakkere en oude mensen.

Helaas is het filmpje Franstalig zodat voornamelijk onze Vlaamse kunnen 'griezelen'. Het is ook even schrikken. De straf op 'remballeren' - herverpakken - is 14 jaar gevangenis straf. Niet mals dus. De slager verdedigt zich met een beroep op druk van de baas: er moeten marges worden gemaakt en dus gooi je geen geld weg.Hij zou nog een ander argument kunnen noemen. We gooien veel te veel weg. Ik zou het ernstig met hem eens zijn. Waarom straffen, als je het misschien ook anders kunt oplossen? In alle openheid in plaats van in het geniep.

Lizet Kruyff maakt vanmorgen de redactie opmerkzaam op een stukje in de Londense Times, waarin het gaat over duurzaamheid. We maken ons druk over eetkilometers, koeienscheten, de introductie van elektrische auto's en eiwitvervangers, maar niet over iets dat meteen een volle derde (!!) van onze onduurzame consumptie scheelt: onze hufterige weggooierij.

Als we net als vleeslijm - niks 'weer een additief', het is een slimme technologische toepassing van een natuurlijk middel - die 'remballe' nou eens zouden toestaan? Met een waarschuwing: alleen voor gezonde duurzame mensen. Dat zal ons misschien leren.

NB: bij mij blijft iets knagen bij het zien van dat filmpje - de etikettenfraude wordt wel heel openlijk uitgelegd door een supermarktmedewerkster. Zouden de super daarginder al veel verder zijn dan Puur & Eerlijke duurzaamheid?





Dit artikel afdrukken