“Elke maand verdwijnt er wel ergens een kraam uit het straatbeeld en dat is heel jammer,” zegt Frietexpert Ubel Zuiderveld in
Het Algemeen Dagblad. Hij schreef een boek (De Frietkraam) over de verdwijning van frietkramen in Nederland. “Van de 1500 à 2000 frietkramen die er 20 jaar geleden waren, is meer dan de helft verdwenen. Over tien jaar zijn er misschien nog maar 100 of 200 frietkramen over in Nederland.” Zuidervelt noemt friet het ‘ultieme voorbeeld van Nederlandse streetfood’.
Terwijl frietkramen het loodje leggen, verschijnen de
kebab-, döner- en kapsalonzaken. Ten opzichte van 2013 is het aantal shoarma- en kebabzaken met 15% gestegen; je kunt nu op ongeveer 2.100 plekken terecht. Het landelijke gemiddelde ligt op 15 zaken per 100.000 inwoners.
In de afgelopen 10 jaar zijn 55 grote winkelformules omgevallen, aldus
BRN. Onder meer V&D, Free Record Shop en binnenkort ook Hudson’s Bay verdwenen.
Het Nederlandse straatbeeld verandert.
En nu maar hopen dat de de moslims zelf net zo goed geacccepteerd worden in het land als hun eten.....
In Egypte maken ze soms falafel met pure tuinbonen.... hier een superieur recept (waaraan ik toch nog wat oregano en thijm toevoeg ;). Eigenlijk vind ik de mix met kikkererwten perfect. Maar variatie doet leven ;)
En ja.... die trektochten van mij hebben mij fast food junk gemaakt..... van (goede... met salades en verse knoflooksaus) falafeltenten. Heb me altijd afgevraagd waarom dit in NL niet van de grond komt. De beste FF die er is (naast misschien algenburgers). Die superlekker kan zijn, aantrekkelijk aangeboden met keuzebar. En in principe goedkoper dan vlees.
#6 was er geen tv programma waar bleek dat er zelfs varkensvlees in sommige shoarma zat? En dat er maar één tent verkocht wat hij zei?
Moaz is redelijk vertegenwoordigd in Amsterdam volgens mij. Ze hebben nu zelfs koeienletters met VEGAN op de pui, volgens mij waren ze dat altijd al :)
De frites is er ook minder op geworden sinds de verschuiving naar grootschalig voorgebakken frites uit dezelfde fabrieken - en naar zonnebloemolie ipv ossewit. Als ik dan n keer frites neem in de cafetaria, ga ik naar een zaak die ze zelf maakt.
Of die kebab/shwarma zo'n geweldig alternatief is? 'Puur' vlees is het (meestal) niet. Ook hier aangeleverd door de industrie. Geïnjecteerd met stofjes als fosfaten om het vlees malser te maken.
Naast de toename in vleesconsumptie als gevolg.
Waarom niet overal falafel met salade/sausbars naar keuze? Dat kan zo overheerlijk zijn. En supergezond.
In Israel en Libanon wordt het straatbeeld vaak bepaald door falafeltenten.. ook langs de snelweg. Met minstens 5 verschillende saladebakken en sauzen waaruit maar believen genomen kan worden.
Die populariteit kán dus bereikt worden. (maar kom dan niet aan met die supermarkt 'falafel' maar de echt oriëntaalse - het toppunt van het Midden Oosten toch de Libanese versie met naast kikkererwten ook tuinbonen als basis - zoals die op sommige plekken in ons land ook verkrijgbaar is... maar weinig bekendheid geniet, behalve bij de kenners).
@ej #3 Bij de shoarma zaak onder station A'dam Muiderpoort heb je tegenwoordig ook vegan opties. Naast Shoarma en gewoon friet :-)