Negen Europese consumenten verloren het leven door besmetting met listeriose afkomstig uit een fabriek voor diepvriesgroenten uit Hongarije. De fabriek behoort tot het Belgische groenten- en fruitconglomeraat Greenyard. Topman Hein Deprez reageert beheerst. Er is nog geen oorzakelijk verband aangetoond. Wie de groenten bereidt volgens de aanwijzingen op de verpakking loopt geen risico. Niettemin worden de producten teruggehaald uit de winkels.
Negen Europeanen zijn in de afgelopen drie jaar overleden aan listeriose, een ernstige ziekte die kan ontstaan na een voedselgerelateerde besmetting met Listeria monocytogenes, schrijft De Tijd. De slachtoffers vielen in Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en Groot-Brittannië volgens het Europese voedselagentschap EFSA. De infectiebron blijkt een Hongaarse productievestiging van het Belgische groenten- en fruitconcern Greenyard. Deze vestiging is inmiddels volledig stilgelegd.
In de fabriek werden diepvriesgroenten in diverse samenstellingen verwerkt. De EFSA onderzoekt nog hoe de besmettingen konden ontstaan. Greenyard kan nog niets zeggen over de financiële impact van de affaire.
Eind juni haalden de Hongaarse voedselveiligheidsautoriteiten voor het eerst diepvriesgroenten van Greenyard Frozen Hungary terug in verband met de verdenking van besmetting.
Afgelopen donderdag ging een tweede terugroepactie van start, onder meer in België, Nederland, Oostenrijk en Groot-Brittannië. Gezien de lange incubatietijd (tot 70 dagen), de diversiteit van producten en de lange houdbaarheid van diepvriesproducten zijn er de komende tijd nog meer waarschuwingen en terugroepacties te verwachten, ook van oudere producten, meldt de NVWA.
Een besmetting met listeria kenmerkt zich voor de meeste mensen door koorts en hoofdpijn. Zwangere vrouwen moeten extra opletten, net als mensen met een verminderde weerstand en ouderen omdat besmetting kan uitmonden in de ernstige ziekte listeriose. De bacterie wordt gedood door verhitting tot minimaal 70 graden gedurende minimaal 2 minuten.
De beurskoers van Greenyard ging door het nieuws gistermiddag plotseling met ruim 9,5% onderuit en moest worden stilgelegd. Greenyard-topman Hein Deprez zegt dat nog niet vaststaat dat de doden gevallen zijn doordat ze besmette groenten hadden gegeten van zijn bedrijf. Voorts wijst hij erop dat er geen risico is als de groenten correct worden klaargemaakt volgens de aanwijzingen op de verpakking. De besmetting is alleen aangetroffen in de Hongaarse fabriek van Greenyard.
Dit artikel afdrukken
In de fabriek werden diepvriesgroenten in diverse samenstellingen verwerkt. De EFSA onderzoekt nog hoe de besmettingen konden ontstaan. Greenyard kan nog niets zeggen over de financiële impact van de affaire.
Eind juni haalden de Hongaarse voedselveiligheidsautoriteiten voor het eerst diepvriesgroenten van Greenyard Frozen Hungary terug in verband met de verdenking van besmetting.
Afgelopen donderdag ging een tweede terugroepactie van start, onder meer in België, Nederland, Oostenrijk en Groot-Brittannië. Gezien de lange incubatietijd (tot 70 dagen), de diversiteit van producten en de lange houdbaarheid van diepvriesproducten zijn er de komende tijd nog meer waarschuwingen en terugroepacties te verwachten, ook van oudere producten, meldt de NVWA.
Een besmetting met listeria kenmerkt zich voor de meeste mensen door koorts en hoofdpijn. Zwangere vrouwen moeten extra opletten, net als mensen met een verminderde weerstand en ouderen omdat besmetting kan uitmonden in de ernstige ziekte listeriose. De bacterie wordt gedood door verhitting tot minimaal 70 graden gedurende minimaal 2 minuten.
De beurskoers van Greenyard ging door het nieuws gistermiddag plotseling met ruim 9,5% onderuit en moest worden stilgelegd. Greenyard-topman Hein Deprez zegt dat nog niet vaststaat dat de doden gevallen zijn doordat ze besmette groenten hadden gegeten van zijn bedrijf. Voorts wijst hij erop dat er geen risico is als de groenten correct worden klaargemaakt volgens de aanwijzingen op de verpakking. De besmetting is alleen aangetroffen in de Hongaarse fabriek van Greenyard.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
#5 Hans,
Het gaat hier wel om diepvriesgroenten die in diverse landen worden verkocht en dat is duidelijk iets anders dan ergens wat op straat kopen.
#4 Simonne, duidelijke uitleg.
"Ik weet wel dat mensen erop vertrouwen dat hun eten hen niet ziek maakt."
Ik vrees wel dat het vertrouwen in hun aangekochte eten absoluut gekoppeld moet worden aan 'wantrouwen' in toegevoegde menselijke bereiding/behandeling.
Hier (naar onder scrollen) een leuke opsomming van besmettingen.
Toevallig, ik had beter moeten weten met dit warme weer, onlangs een 'voedselvergiftiging' door 'zomer-oesters'. Explosief oraal en rectaal.
Dit warme weer in combinatie met minder goede behandeling van vlees, en zeker ook van bladgroenten, is een oorzaak, in combinatie met mogelijke verminderde weerstand van de persoon.
Vakantietip:
- Neem niet te vlug b.v. Loperamide, maar laat het vooral lopen. Opstoppen van de oorzaak werkt in besmettingsgevallen veelal contraproductief.
- Maak eventueel zelf ORS (Orale Rehydratie Solution) als je tijdens vakantie ver van een apotheek zit tegen uitdroging. Verdwijnen krampen en diarree niet > dokter
1 liter water koken en onder deksel laten afkoelen
4-6 theelepels suiker
2-4 theelepels zout
Verdwijnen krampen en diarree niet > dokter
Tja.. Als je op straat in zuidelijke/oosterse landen eten/drank koopt, dan vraag je om moeilijkheden. Kennissen/zakenrelaties heb ik zien terugkomen en voor maanden hier een ziekenhuis in zien vliegen.
En je al eens afgevraagd of in pittoreske landen (M.O., V.O), waar manueel de anus met een vieze slang of kan water geschoond wordt, de eigenaar van dat leuke eettentje (*) langs de weg zijn 'onreine' hand wel op de rug houdt bij het bereiden van de hapjes ?
Diepvriesgroente wordt eerst geblancheerd alvorens ze in te vriezen. Dat proces doodt, als het goed is, Listeria.
Daar moet dan wel een procesmonitoring en -borging aan te pas komen.
Greenyard verhit volgens hun informatie de groente alvorens deze in te vriezen gemiddeld gedurende zestig seconden op 95 graden Celsius. Dat is hoog genoeg. Er blijft natuurlijk wel kans bestaan op na-besmetting met Listeria.
Greenyard zegt dat de Hongaarse overheid hen heeft verzocht om voorlopig te stoppen met de verkoop van Hongaarse diepvriesgroente en om producten uit de verkoop te halen.
Volgens Greenyard blijkt uit microbiologische monitoring dat de producten tot nu toe altijd voldoen aan de wettelijke normen voor Listeria. Bovendien staat op iedere verpakking het advies om de groente voor gebruik te verhitten.
De diepvriesgroente is wereldwijd verkocht in supermarktketens en grootverbruik, zowel onder A-merk als onder eigen merken van supermarktketens. Ook in Zuid-Afrika, Australië en de Verenigde Staten wordt deze diepvriesgroente uit de verkoop gehaald.
De recalls betreffen ook reeksen samengestelde producten waar de betreffende diepvriesgroente en/of diepvriesmais in is verwerkt.
Ik weet niks van keukentrapjes of doden in het verkeer. Ik weet wel dat mensen erop vertrouwen dat hun eten hen niet ziek maakt.
#1 Jos,
Wat mensen zelf doen en veroorzaken vind ik duidelijk iets anders.
Ik ben van mening dat voedsel dat via diverse kanalen gaat, en uiteindelijk bij ons terecht komt, onderweg door iedereen die dat verwerkt gecontroleerd en veilig bevonden moet zijn.
Vandaar dat ik het altijd vreemd vind dat producten teruggeroepen worden vanwege foutieve etiketten. Ik verwacht blijkbaar veel te veel...
Jos van Vonderen,
Dat er een veelvoud aan sterfgevallen een andere oorzaak hebben maakt dat dan dat deze sterfgevallen geen enkel punt zijn?
Hoe weet je dat het maar 9 sterfgevallen zijn, volgens mij gaan er veel mensen dood waar ze de oorzaak als natuurlijke dood benoemen, en verder niet testen of onderzoeken, terwijl het mogelijk een besmetting was zoals in deze 9 gevallen?