image

De Soil Association, de Engelse regelmaker voor wat biologisch mag heten, vindt dat er geen nano in bio mag.

Nano is techfood. Met zgn. kleine deeltjes technieken kun je een product verbeteren. Zo kun je bijv. een mayonaise op waterbasis maken, die toch geweldig smeuiig smaakt. Dat is goedkoper aan grondstoffen en minder vet.

In de grond van de zaak is 'biologisch' tot op heden gedefinieerd als 'geen kunstmest' en 'geen synthetische, natuurvreemde bestrijdingsmiddelen.' Dus als je biologische eieren, olie en mosterd hebt, is je mayonaise biologisch, of je er nou mee 'nanoot' of niet.

En toch wil de Soil Association het niet. Dat moet wel betekenen dat 'biologisch' aan het schuiven is: je koopt het niet meer omdat het goed is voor het milieu, maar omdat je kiest voor 'aan mijn lijf geen polonaise'.
Het is een antitech lifestyle.

Dat kwam bij mijn weten nog nooit eerder zo helder en onomwonden naar buiten.
Dit artikel afdrukken