Er leek een consensus te bestaan. Jonge bossen leggen over het algemeen sneller CO₂ vast omdat de bomen in een actieve groeifase zijn. Tijdens deze fase nemen bomen veel CO₂ op om nieuwe biomassa (zoals stammen, takken en bladeren) te vormen. Jonge bomen hebben een hoge fotosynthese-activiteit, wat leidt tot een hogere CO₂-opname.
Oude bossen hebben daarentegen over het algemeen een lagere jaarlijkse CO₂-opname per hectare vergeleken met jonge bossen, omdat de bomen hun maximale grootte hebben bereikt en de groei vertraagt. Omdat oude bossen echter vaak veel meer opgeslagen koolstof in hun bomen, bodem en dood hout hebben dan jonge bossen, fungeren ze als belangrijke koolstofreservoirs en dragen ze bij aan de langdurige opslag van CO₂.

Nieuw onderzoek door de Universiteit van Birmingham laat zien dat je oude bomen niet zomaar moet afschrijven. Ze zetten extra CO2 om in 10% meer houtproductie.

Het bijzondere aan het Britse experiment is dat het plaats vindt in de open lucht, in een echt bos met daarin een 180 jaar oud eikenbomenbosje. In het Free-Air Carbon Dioxide Enrichment (FACE)-experiment, een 21 hectare groot bos in Staffordshire, legden de onderzoekers sinds 2016 een netwerk aan bovengrondse leidingen aan. Via die pijpen wordt CO2 het bos in geblazen. Doel van het experiment is een omgeving te creëren zoals die zou kunnen ontstaan als we de uitstoot van broeikasgassen niet zouden reduceren.

Na 7 jaar monitoren stelden de onderzoekers vast dat de oude bomen hun productiviteit opvoerden. Ze gebruikten de extra CO2 om meer bladeren, wortels en houtmassa te produceren. Bladeren en wortels zijn vanuit het oogpunt van koolstofvastlegging niet zo interessant, omdat bij afsterven daarvan het opgeslagen CO2 weer vrijkomt in de atmosfeer. Maar de oude eikenbomen bleken het grootste deel van de extra CO2 op te slaan in de vorm van 10% meer houtmassa. Duurzaam hout, waarin de vastgelegde CO2 tientallen jaren blijft opgeslagen en dus niet verder bijdraagt aan de klimaatverandering.

De onderzoekers hebben niet vastgesteld of er ook andere extra meststoffen nodig zijn om de bomen hun extra houtaanzet te laten volhouden. Ze waarschuwen bovendien: denk niet dat oude bomen de oplossing zijn voor klimaatverandering, maar mogelijk kunnen ze wel helpen de effecten te dempen.

Wat het onderzoek sowieso laat zien is dat je oude bossen niet moet kappen. Dat is volgens zowel de gangbare consensus als de jongste inzichten over de houtaanzet in oude bos slecht voor de vastgelegde CO2-balans in de wereld.
Dit artikel afdrukken