Lycopeen helpt je om niet verroesten. Het is een zgn. antioxidant, een stof die celdegeneratie, kanker dus, helpt voorkomen. Maar nee, het gaat bij deze tomaat niet om de antioxidanten maar om de anthocyanen. Weer een nieuw woord voor je gezonde eetwoordenboek.
Anthocyanen zijn antioxidanten die je afweer actief aanzetten. Door tomaten een paar genen te geven van een leeuwenbekje, je-weet-wel dat leuke bloempje uit de tuin, krijg je hypergezonde anthocyane tomaten. Die zouden we moeten eten omdat we te weinig groenten en fruit eten. Als we het dan wel eten, moet het dus ook maar meteen 3x zo goed, vonden de wetenschappers achter die paarse tomaat.
Johan Cruyff had gelijk. Elk voordeel heeft zijn nadeel. Wat denkt foodlog.nl van paarse tomaten - moeten we aan de pimpgroenten en fruit of houden we ons liever aan Pollan's 'eet heel gevarieerd'?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Deze tomaat heeft normaal groen blad. De rode beuk groeit langzamer dan een groene, gevolg van het assimilatenverlies door anthocyaanproductie. De productieplafonds van witte kolen liggen ook hoger dan rode kolen. Suikers en andere inhoudsstoffen kosten productie.
Overigens is de paarse tomaat niet productierijp, dat zal nog een paarjaar veredeling kosten, afgezien van de toelating van een transgeen ras (tientallen miljoenen euro's). We kunnen dus voorlopig nog niet proeven van dit mooie vruchtje.
Intussen lekker ouderwets aan de rode kool met appeltjes. Lijkt me ook prima antioxiderend...
Denise@
Anthocyaan als kleurstof in het bladvocht verhindert de fotosynthese niet in het bladgroen. Want die vindt daar plaats. Ik herinner me nog van onze biologieleraar het verhaal dat de rode beuk het gevolg van veredeling is (Wenen). Bestond voor de 19e eeuw niet. Heeft dus ook anthocyaan in het bladvocht.
Vond Robin het maar raar dat muizen tomaten eten, vlgs Medisch Contact is het hele bericht onzin omdat muizenproeven zelden voor mensen gelden.
Het AGD schrijft vandmorgen: "Berichten in de media dat paarse tomaten helpen tegen kanker zijn medische missers.
Dat zegt Evert Pronk, adjunct hoofdredacteur van Medische Contact online. Hij reageert daarmee op berichtgeving afgelopen week over paarse tomaten van Plant Research International met een Britse partner.
De onderzoekers wisten genen van leeuwebekjes in te bouwen bij tomaten waardoor de vruchten anthocyanen maken. Op tests met muizen zou dat een beschermend effect tegen kanker kunnen hebben, maar volgens Pronk is dat een onjuiste conclusie. Resultaten uit muizenproeven gelden vrijwel nooit voor mensen."
Ik ben nu wel in verwarring: wat doen we dan met al die muizen als proefdier? Ik begrijp het al: voedingskundig is een muis voor ons geen goede richtlijn. Maar dan komt meteen de vlgde vraag: hoeveel voedingsgerelateerde proeven worden niettemin wel op muizen en ratten uitgevoerd?
Anthocyanen... Zo leer je steeds weer wat bij ja.
Ok, helder zo ;-)