Die vraagstukken moet je heel gericht aanpakken, zegt De Wolf. Bakker vindt het juist prima om 'integraler' te kijken.

Volgens de één is regeneratieve landbouw je reinste greenwashing. Volgens de ander is het de nieuwe toekomst van een groene landbouw die eindelijk zorg draagt voor de bodem.

Volgens de tegenstanders is geen boer zo gek om zijn bodem zó kapot te maken en uit te putten dat hij gerepareerd – ge-re-ge-ne-reerd – moet worden. Iedere boer is dus per definitie al een regeneratieve boer. Volgens de voorstanders zijn de huidige praktijken niet voorzichtig genoeg en moet er dus iets veranderen.

Maar wanneer dat nou weer genoeg is, weet niemand. Regeneratieve landbouw is terug naar Ot & Sien en alleen het eigen dorp voeden. Dat liet de NOS zien toen de Nederlandse overheid er een dikke €120 miljoen voor ter beschikking stelde. Maar voor aardappelverwerker McCain is het heel grootschalig en is zelfs de patat uit de polder, die heel Europa doorgaat, straks regeneratief. Bakker werkt namens Rabobank met de patatbakker en rösti-rondjescomponist samen. Terwijl iedereen denkt dat het een bedrijf is dat alleen maar geld wil verdienen, is het begonnen met meer betalen maar niet meer vragen voor regeneratieve rondjes en patatjes.


De Wolf schreef afgelopen zomer: “Waarom toch steeds die rare gedachte dat een niche straks mainstream moet worden? Elke niche heeft een mainstream nodig om zich te onderscheiden. Het een is niet beter dan het ander. En laten we eerlijk zijn: elke vorm van landbouw heeft z'n uitdagingen en onduurzaamheden.”

Ik vroeg Bakker en De Wolf of regeneratieve landbouw flauwekul en greenwashing is of iets echts dat de wereld beter gaat maken. Een misschien wat botte vraag, die leidde tot een genuanceerd gesprek.

Luister naar een fel en boeiend gesprek tussen twee landbouwkenners die het uiteindelijk heel erg eens blijken over bedrijven en banken die gezamenlijk de motor van de landbouwtransitie zouden kunnen zijn. Andere koek dan je meestal hoort.

Luister naar dit gesprek via Spotify of Soundcloud.

Over deze podcast en nog drie andere hebben we het eind deze maand live. Reserveer je plekje in ons Foodlog Café @WFC op 29 oktober over greenwashing en keurmerken. Doe je mee? Meld je hier aan!

Dit artikel afdrukken