Vegetariërs en dierenliefhebbers in het algemeen beschouwen ganzenlever als een moorddadig stukje vlees. Ganzen krijgen letterlijk gedwongen voeding, de granenbrij wordt hen met een trechter door de strot geduwd. Hoewel de praktijk al jarenlang omstreden is ontstond in 2008 pas een echte rel. Daarna haalden veel supermarkten de omstreden delicatesse uit de schappen. De Belgische restauranteigenaar Paul Florizone heeft lang gezocht naar het juiste recept voor een vegetarische versie. Vandaag presenteert hij het resultaat voor het eerst in Nederland, op de Food Inspiration Days in Veghel.
Toen het nieuws bekend werd, zei de Vegetarische Slager meteen het product allang te hebben.
We hebben al een fantastische vegan foie gras: Canard de Paté pic.twitter.com/LtmOEE3cG2
— Vegetarische Slager (@VegaSlager) October 16, 2017
De Vegetarische Slager heeft ook een vegaversie van de filet américain. Die is heel populair op de redactie van Foodlog omdat hij voedselveiliger is dan het orgineel van fijngemalen vlees en daadwerkelijk echt smaakt.
Nieuws over 'de beste' nep is nogal in de mode de afgelopen weken. Imitatievlees is nu net zo in als eiken van geplastificeerd formica in de jaren '70 van de vorige eeuw. Daarom is foute - nep, zo u wilt - foie gras zo populair en ook bij de NOS nieuwswaardig.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"Verkeerde filmpje", Hans, met die Turbo 2000 Pro?
Ik dacht nog wel een heel nette gevonden te hebben!
De manier waarop die eenden gehouden worden lijkt me ook niet om naar huis te schrijven, evenmin als het me toevallig lijkt dat ze gevoelig zijn voor ziekten: men kampt in Zuid-Frankrijk met schier onbeheersbare vogelpest onder ganzen en eenden.
Verder merkwaardig dat je wél meent te kunnen constateren dat die gans (geen zwaan!) het prettig zou vinden op een dergelijke manier gevoerd te worden, om vervolgens te melden geen menselijke gevoelens te willen projecteren. Mijn - gelukkig eenmalige! - ervaring met een endoscoop is overigens ook een nogal andere dan de jouwe.
Wél helemaal met je eens qua imitatie: je zou al dat "surrogaat"vlees misschien kunnen vergelijken met hybride auto's: een overgangsfase van fossiel naar duurzamer.
Waarom dieren zo blijven maltraiteren (hen wordt kunstmatig een ziekelijk vervette lever bezorgd) voor - zoals je zelf ook al aangeeft - genotsmiddelen, hedonistische tradities?
#4
1. Sorry Dick. Misschien nam je het verkeerde filmpje. De zwaan ontvlucht de gavage niet in paniek of ernstig lijdend. En wat ik er van vind ? Ik ben niet zo sterk in de projectie van menselijke gevoelens op dieren, ook niet 'reversible'. Hoe zou een Gans het vinden om hans te zijn...
Voor mij gelden panisch gedrag, zichtbare pijn en verwonding als gevolg van menselijk handelen als norm voor dierenleed.
Dat van de miljoenen ganzen in Europa er een percentage slecht behandeld worden, zal zeker.
Hoeft niet normatief te zijn.
2. De gedwongen voeding van hongerstakers in die tijd vond en vindt nog altijd plaats door een sonde/slang in de maag. Een principiële hongerstaker verzet zich.
Dat is zijn/haar politieke keus.
Persoonlijk vind ik wel, dat dat verzet niet gebroken mag worden, omdat de grens van marteling overschreden wordt, waar een hongerstaker zelf kiest voor de dood.
De meeste hongerstakers stoppen, zodra er voldoende aandacht in de media is geweest voor hun politieke actie.
(Overigens is het even de slang in slikken, en doet het geen pijn. Ik spreek uit ervaring; slokdarm/maagonderzoek).
Je vergelijking gans/suffragette is dus voor mij niet relevant.
Tot slot:
Je ontwijkt in deze discussie , dat de bovenstaande introductie van nep-foie, niet getuigt van culinaire innovatie, maar een krampachtig 'goedkoop' vega-politiek karakter toont.
Daar gaat het om..
zie #3 pos 2.
over & out
Hoe zou jij het zelf vinden om elke dag meer dan je lust met een trechter geforceerd diep je keel ingeperst te krijgen, Hans?
Waarom denk je dat de Engelse term "force feeding" is, en suffragettes het vergeleken met verkrachting?
#2 Dick Belderbos
1. Foie gras rekenen ik niet tot de eerste levensbehoeften qua voedsel, maar tot de genotsproducten.
Het beeld van de gavage leent zich voor activisten natuurlijk bij uitstek voor promotionele doeleinden. Ik vind dat soort fotogebruik misleidend. Wakker Dier en activisten wijken daarin typisch niet af van de anti-abortus activisten in de V.S.
Ook in de natuur vreten de beesten zich (on)gans voor vertrek; een vette lever is hun brandstoftank. Als een boer 5 minuten te laat is met de gavage, breken ze het kot af.
2. Een 'chef' zou culinair veel meer ontzag afdwingen door voedzame vegetarische producten niet als look-a-like's op de markt te zetten, maar volkomen nieuwe producten te creëren die uitstekend smaken onder nieuwe conceptnamen.
Als je dan de markt verovert, neem ik nederig mijn pet af.
"Goh ! Een nieuwe smaak !"
Helaas, dat vraagt om echte creativiteit. Smaakvervalsing is niet zo moeilijk. Zeker niet als je doel is de mensen, die "tot voor kort er te weinig geld voor hadden" (zie boven).
"Jongens en meisjes! Je kunt nu eindelijk ook van foie gras genieten hoor! En zonder schuldgevoel!"
Duidelijk maken aan de markt dat je niets beters qua smaak hebt, maar.. "er echt wel heel erg dichtbij komt en dat het mogelijk misschien best wel voor voor 'egt' kan door gaan.."
Zoals roken bestrijden van met de elektrische sigaret. En relatie-armoede met een pop.
Waag dat soort marketing nooit in de harde industriële wereld.
Het moet equivalent of beter zijn.
Ze maken je af.
Dat soort nep is helaas inherent aan de voedingssector. Je struikelt er over in elke supermarkt.
Inderdaad voer voor psychologen, de triestheid van die fixatie op vlees.
Hopelijk bejegen jij jouw "normale sexuele relatie" in elk geval wat respectvoller dan ganzen en eenden behandeld worden, Hans...