Zo kunnen we het er nl. eens over hebben. Is het een teken van verwendheid om het in de vroege 21e eeuw te willen hebben over eten dat minder reist?
Geachte heer Veerman,
Betref: Het artikel in de Telegraaf van 21 mei j.l over ,, wat kost voedsel"
Mooi artikel!, dit kan je alleen maar schrijven als je voldoendel voedsel beschikbaar hebt.
Maar mijn ouders hebben de tijd van voedseltekorten en dus honger meegemaakt in Nederland. ( 1940-1945) Zij hadden een Veehouderij en Akkerbouwbedrijf.
Gelukkig is er geen honger in Nederland meer aanwezig.
Maar er zijn nog wel voedselbanken in Nederland, dit omdat de betreffende mensen het voedsel niet meer kunnen betalen, dus u ziet hoe honger en geld nauw met elkaar verweven is.
Doordat wijlen Minister Mansholt van het toenmalige Ministerie van Landbouw een Landbouwbeleidsplan maakte om de voedselproduktie zodanig te verhogen dat een tekort aan voedsel praktisch niet meer voorkomt in Nederland.
We hebben een tijdje overschotten aan voedsel gehad , maar door een betere logistiek ( dus verdeling van voedsel) over de hele wereld is er op tal van plaatsen in de wereld voedselschaarste ontstaan, gevolg is dat de voedselprijzen stijgen, en onbetaalbaar worden voor de gewone man, met het gevolg dat er onrust ontstaat onder de volken.
Als je honger lijdt zal het mij geen zorg zijn dat tomatensoep 21000 km aflegt ! Als ik maar eten heb. Ik ben de laatse die zal zeggen om het aantal kilometers te bekorten, het streven alleen al is een goed idee. Maar aan uw verhaal zit wel een kanttekening.
Als we terug moeten naar minder km per ingredient, dan zal de import van ingredienten uit het buitenland moeten worden stop gezet, het gevolg hiervan is weer, dat de betreffende landen armer worden en de mensen daar geen voedsel kunnen kopen, dus onrust in de wereld.
Met al onze technieken zijn we zover gekomen , dat we gaan denken dat voedsel volledig geautimatiseerd gemaakt wordt, een mooi waar gebeurt voorbeeld heb ik voor u paraat en wel als volgt:
Mijn systeembeheerder zei dat alles geautomatiseerd kan worden, waarop ik zei ,, ga achter de Pc zitten en tik het volgende op het scherm
,, B R O O D" ik heb zitten wachten op hetgene wat op het scherm stond, maar er kwam niets. Mijn systeembeheerder stond weer met beide voeten op de grond. hij moest er wel om lachen, maar zei wel:
,,Zonder voedsel geen leven," maar zonder automatisering kan je wel leven.
Ik wens u veel succes met uw bijdrage aan betere voedselproduktie's.
Met vriendelijke groeten
A. Verheijen
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Josien, ik ben er even voor gaan zitten, "heel benieuwd of dit Hendrik, die zo gebukt gaat onder de ecologische dood van de landbouw, opvrolijkt."
Beetje nauwkeuriger citeren Josien. "In ecologisch opzicht is het boerenland van Nederland stervende." Deze uitspraak komt van Prof. dr. T. Piersma en Prof. dr. H. Olff. Ik ben maar een eenvoudige boerenlul, maar toch heb ik het bange vermoeden dat deze beide wel erg serieus te nemen heren de situatie juist typeren. En inderdaad daar wordt je niet vrolijk van. Nog minder vrolijk zou je kunnen worden van het misplaatste optimisme van true=believers in, bio kan de mensheid voeden, ook al worden het er zelfs steeds meer. Als boerenlul, so to say wil dan graag weten hoe. Geen woord daarover. Geen enkele les van de OVP. Wel weer die in mijn ogen verdachte club IAASTD met een goeroe, Teja Tscharntke, Professor of Agroecology at Georg-August University in Goettingen, Germany. Ik ken wel wat van zijn producties. “Hunger in the developing countries can only be reduced by helping smallholders,” he says, and even in Germany, “organic farming would easily feed the population if nutritional recommendations were followed”. Later zwakt hij het al wat af: “such examples may be models for some but not all countries.” Kom op zeg, zet onze kennis van de agro geschiedenis niet op de kop. Dan moet je met echte bewijzen komen. De voorbeelden van Belo Horizonte en Cuba zijn wel al te dol. In Brazilië had ik nog een achterneef zitten die daar met zijn Japanse goeroe hetzelfde kwam doen, te onrustig, hij zat al een poosje op Haïti met de zelfde waanideeën. Het enige wat deugd is zijn goede wil. Al betwijfel ik of het moderne see the world niet ook meespeelt.
Huib, geen verrassing dat die reactie weeral uit jouw hoek komt.
Het debat inzake voedsel wordt m.i. gedommineerd door twee partijen: zij die een standbeeld nastreven en zij die de wereld van morgen niet in de ogen durven kijken. Ze denken dat te doen, doch kijken enkel in de spiegel. Die helemaal komen bovendrijven, weten beide eigenschappen te combineren.
Doodjammer. Want neen, er bestaan geen betere mensen dan wij. Wel veeeeeel bozere. Zoals Ziegler pakkend verwoordde.
Vergeten het sterretje bij punt 1 in te vullen
* heersers die geen rekening houden met hun onderdanen willen nog wel eens onder de guillotine eindigen, althans vroeger.
Een meer dan interessante link Steven.
In latijns-Amerika zijn ze "enthousiast over de nieuwe kansen die de hoge voedselprijzen bieden".
Wij denken ook enthousiast te zijn over hoge voedselprijzen - over 15 jaar. Maar zie, ze zijn er nu al. Alleen gaan wij in een zaaltje zitten om te praten waarom we daar niet van profiteren.
Terwijl de analyse zo simpel was:
1 wij zijn de allerefficiëntsten van de wereld, "het lichtend voorbeeld voor de rrest van de wereld" (citaat uit Nieuwe Oogst afgelopen week), de (zelfbenoemde) heersers op voedselgebied *
2 efficiënt is duurzaam
3 efficiënt is goedkoop
4 in de toekomst worden efficiëntie, duurzaamheid en goedkoopheid steeds belangrijker
5 succes komt vanzelf onze kant op
Boy: "Hierdoor zal het gespeculeer en gesleep met voedsel verminderen en er volgens mij een stabielere prijs ontstaan."
In Zuid-Amerika zien ze dat zo: tot nu toe hebben we ons afval (sojaschroot) verkocht, maar "De nieuwe uitdaging is toegevoegde waarde creëren en meer gesofisticeerde producten aanbieden en tegelijk arbeidsplaatsen scheppen."
Denk je dat ze in Z-Amerika medelijden met die arme boeren in EU hebben? Dat kan, maar dan zijn het betere mensen dan wij.
@liesbeth, Dat landen exclusieve producten exporteren betekend dat die gewild zullen zijn en tot waarde gebracht kunnen worden. Inkomsten voor de producent dus. "gewone" producten worden niet over de hele wereld meer gesleept tenzij er schaarste is en niet meer gedumpt.
Hierdoor zal het gespeculeer en gesleep met voedsel verminderen en er volgens mij een stabielere prijs ontstaan.