![image](/images/uploads/Pluisduifklein.jpg)
Onze Somali is zelfbenoemd inspectrice bij de VWA, voorheen Keuringsdienst van Waren. Alles wat het huis wordt ingedragen krijgt een degelijk onderzoek. 1. Is het eetbaar ja/nee? 2. Is het eetbaar doch niet smakelijk? 3. Is het eetbaar en zeer smakelijk?
Bij alle inspecties hoort bepaald gedrag.
1. Voorzichtig snuffelen. Eetbaar, verder onderzoek. Niet eetbaar, staart omhoog en nonchalant – eh, wat deed ik hier – wegwandelen.
2. Verbaasde blik, opengesperd bekje, tong omgekruld. Kwijl. Soms paniekerig wegvluchten. Jakkes, daar moet je ver van blijven.
3. Nauwkeurig onderzoek en de wacht betrekken, het product volgen.
3a In de kast, jammer
3b Vers en dus snel bereid: stelling in de buurt van de keuken betrekken en wachten tot er gekookt wordt.
Op de foto inspecteert Somali duifjes. Die gaan een rol spelen in een 15e eeuws Napolitaans recept. Samen met tuinbonen en nog veel meer leuks. Eerst moeten ze op de foto in een nagebootst stilleven op een kitscherige sidetable. Daarna gaan ze in de pan.
Mevrouw de inspectrice snuft en herkent. Maar waarom zijn ze zo koud, en waarom hebben ze zo weinig veertjes? Ze gaat vervolgens naar de boom waar de Turkse tortels wonen. Ze haalt wel eens een nestje leeg.
Het gerecht bevalt haar – enige uren later. Het recept vereist verder ook varkensvlees en ganzenvet bij. Ze houdt de wacht op het aanrecht naast de grote stoofpan. De tuinbonen hoeft ze niet. Het varkensvlees, ach, tja, niet verkeerd. De duifjes ontlokken haar een diep genietend gegrom.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Gekopieerd en geplakt. Heel erg bedankt.
Nodig: 2 kilo tuinbonen in de peul, 2 duifjes, gezouten maar niet gerookt spek aan het bot, 1eetlepel ganzen- of eendenvet, 2 kaneelstokjes, 2 centimeter verse gember, 2 takjes marjolein, 1 takje munt, 3 takjes venkel, witte wijn of water.
Bereiding: Dop de tuinbonen en doe ze met de lepel ganzenvet in een pan met dikke bodem. Maak de duifjes schoon en leg ze op de tuinbonen in de pan. Leg er het spek bij, de gember en de kaneelstokjes. Overgiet het geheel met wat water (of witte wijn) tot de duifjes half onder staan. Breng het geheel aan de kook en laat het dan op klein vuur een half uur stoven. Schud de pan af en toe en zorg dat er voldoende vocht in blijft. Voeg dan de groene kruiden toe. Laat het geheel nog een kwartier stoven. Als de pootjes van de duifjes loslaten is het gerecht gaar. Direct opdienen.
Het enige dat ontbreekt aan deze leuke anekdote is het 15-de eeuws recept :-)
Maar dan wel in gewoon hedendaags NL.