image


Onze Somali is zelfbenoemd inspectrice bij de VWA, voorheen Keuringsdienst van Waren. Alles wat het huis wordt ingedragen krijgt een degelijk onderzoek. 1. Is het eetbaar ja/nee? 2. Is het eetbaar doch niet smakelijk? 3. Is het eetbaar en zeer smakelijk?

Bij alle inspecties hoort bepaald gedrag.
1. Voorzichtig snuffelen. Eetbaar, verder onderzoek. Niet eetbaar, staart omhoog en nonchalant – eh, wat deed ik hier – wegwandelen.
2. Verbaasde blik, opengesperd bekje, tong omgekruld. Kwijl. Soms paniekerig wegvluchten. Jakkes, daar moet je ver van blijven.
3. Nauwkeurig onderzoek en de wacht betrekken, het product volgen.
3a In de kast, jammer
3b Vers en dus snel bereid: stelling in de buurt van de keuken betrekken en wachten tot er gekookt wordt.

Op de foto inspecteert Somali duifjes. Die gaan een rol spelen in een 15e eeuws Napolitaans recept. Samen met tuinbonen en nog veel meer leuks. Eerst moeten ze op de foto in een nagebootst stilleven op een kitscherige sidetable. Daarna gaan ze in de pan.

Mevrouw de inspectrice snuft en herkent. Maar waarom zijn ze zo koud, en waarom hebben ze zo weinig veertjes? Ze gaat vervolgens naar de boom waar de Turkse tortels wonen. Ze haalt wel eens een nestje leeg.

Het gerecht bevalt haar – enige uren later. Het recept vereist verder ook varkensvlees en ganzenvet bij. Ze houdt de wacht op het aanrecht naast de grote stoofpan. De tuinbonen hoeft ze niet. Het varkensvlees, ach, tja, niet verkeerd. De duifjes ontlokken haar een diep genietend gegrom.
Dit artikel afdrukken