Hoewel iedereen een eigen verhaal heeft, is er een rode draad in de antwoorden te ontdekken. Het draait vooral om zoeken naar aanbiedingen, producten kopen die bijna over hun houdbaarheid gaan en basisingrediënten halen bij de goedkoopste supermarkten. Verder is variatie nauwelijks haalbaar zonder hulp van buitenaf.

Een van de hoofdlijnen is dat mensen die in armoede leven soms weken achter elkaar hetzelfde eten
Een van de hoofdlijnen is dat mensen die in armoede leven soms weken achter elkaar hetzelfde eten. Zo noemt iemand een pak pannenkoekmix waar alleen nog water bij hoeft, in combinatie met margarine en stroop. Hierop kan een volwassene twee weken lang leven. Hetzelfde geldt voor een zak aardappels van 5 lbs (net iets meer dan 2 kilo). De aardappel poffen in de magnetron is snel en handig voor kleine porties. Een welkome afwisseling is wat zure room of kaas erop, maar dat kan alleen als daar geld voor is. Voorwaarde voor het maken van pannenkoeken of aardappels is wel dat er een fornuis of magnetron voorhanden is.

Producten
Verder kopen de reageerders vooral goedkope producten, die je soms samen kunt voegen tot een maaltijd. Voorbeelden hiervan zijn noodles, rijst, bonen, tortillas en salsa. Groente, fruit en vlees of vis in blik en eieren blijken nog enigszins betaalbaar of komen uitsluitend van de Voedselbank. Ontbijtgranen en havermout kosten weinig, net als jam of pindakaas in de aanbieding. Kant-en-klare maaltijden als mac and cheese (25 dollarcent per doos) of pasta (50 dollarcent per blik) of goedkope kipnuggets zijn opties voor het avondeten. Bij iets meer financiële ruimte zijn kippenpoten of kippenlever een goede optie, omdat dit het goedkoopste vlees blijkt te zijn.

Kaas en melk vinden de reageerders duur en komen dus zelden op het menu. Omdat niet iedereen een werkende koelkast heeft, vallen deze producten ook al af.

Bijna over de datum
Verse producten als groente, fruit en brood zijn het goedkoopst als ze niet meer zo heel vers zijn. Op een markt aan het eind van de dag willen verkopers ze nog wel eens voor een prikkie weg doen. Ook supermarkten bieden soms producten tegen lage prijzen aan als de houdbaarheidsdatum in zicht is.

Winkels
Verder zijn er een aantal winkels die goedkoop zijn, zoals een SaveALot, een supermarktketen die producten voor de laagste prijzen aanbiedt. Ook McDonalds biedt een dollar menu aan, wat een optie is voor goedkoop eten en niet zelf hoeven koken. Voor verjaardagen en speciale gelegenheden is een goedkope optie een lokaal Chinees buffet, waar je voor $5 per persoon thuis van kunt eten.

Voor wat meer variatie en maaltijden met verschillende ingrediënten is vooral hulp van buitenaf nodig
Goede doelen
Voor wat meer variatie en maaltijden met verschillende ingrediënten is vooral hulp van buitenaf nodig. Voorbeelden hiervan zijn centra die gratis maaltijden aanbieden, gratis lunch op school, pakketten van de lokale Voedselbank of de in Amerika veelgebruikte food stamps. Deze pakketten bevatten vaak melkpoeder, ontbijtgranen, groente, fruit en vlees of vis uit blik, eieren en aardappels. Ook pindakaas en jam zijn vaak in terug te vinden.

De hoofdlijn? Variatie blijkt een ongekende luxe voor arme Amerikanen. Volgende vraag: wat eten arme Nederlanders?
Dit artikel afdrukken