Verontrust door de huidige situatie rondom het vogelgriepvirus (H5N1) in de Verenigde Staten, adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) alleen nog maar gepasteuriseerde melk te gebruiken. Het geeft aan dat de WHO erop gespitst is een nieuwe pandemie te voorkomen nu bekend is geworden dat in de melk van besmette koeien hoge concentraties virusdeeltjes voorkomen.
Sinds vorige maand de eerste gevallen van met vogelgriep besmette melkkoeien in de VS ontdekt werden, kijkt de zuivelwereld met argusogen naar de ontwikkelingen. Want hoewel het risico voor de volksgezondheid nog steeds als laag beschouwd wordt, zijn er veel onduidelijkheden. Deels zouden die te wijten zijn aan terughoudende communicatie door de Amerikaanse autoriteiten, schrijft de New York Times.
Slechte communicatie
Onhandig, vinden critici. Juist nu het (vogel)griepvirus zich via een melkkoe kan verspreiden is het een van de mogelijke kandidaten voor de volgende pandemie. De WHO spreekt nu al van een 'pandemie onder dieren'. En als we ook maar iets geleerd hebben van de covidpandemie, dan is het dat het delen van alle beschikbare informatie in een vroeg stadium cruciaal is om verspreiding te kunnen monitoren.
Inmiddels is bekend dat het virus in 8 staten op 32 boerderijen koeien besmet heeft. Zieke koeien geven dikke, afwijkende melk en de melkproductie kan met zo'n 20% dalen. De meeste koeien herstellen zonder dat drastische maatregelen zoals ruiming nodig zijn. Er is geen bewijs gevonden voor koe-op-koe besmetting, maar de snelle verspreiding wijst daar wel op. Er zijn aanwijzingen dat het virus zich niet alleen van vogels naar koeien, maar ook van koeien naar pluimvee en mogelijk asymptomatisch (zonder ziektesymptomen) onder koeien verspreidt, schrijft de New York Times. Dat suggereert dat het virus breder verspreid is dan eerst werd aangenomen en ook zonder zichtbare symptomen aanwezig kan zijn in vee.
Alles bij elkaar zijn dat meer dan genoeg redenen voor Jeremy Farrar, chief scientist van de WHO, om er bij de gezondheidsautoriteiten van de VS op aan te dringen nauwkeurig te onderzoeken hoe het virus zich verspreidt en er alert op te zijn in te grijpen als het zich 'op andere manieren' gaat verspreiden, schrijft DairyReporter. "Ontstaan er aerosolen in de melkput? Is het de omgeving waar de koeien in leven? Ligt het aan het transportsysteem dat dit virus zich over het land verspreidt? Dit is een grote zorg en ik denk dat we ervoor moeten zorgen dat als H5N1 zou overgaan op mensen via mens-op-mensbesmetting, we in staat zijn om onmiddellijk te reageren." Farrar zei dat bij de aankondiging van nieuwe richtlijnen om door de lucht verspreide ziektes aan te pakken.
Zuivelsectorzorgen
Daar komt bij dat de zuivelsector, die toch al te maken heeft met lage melkprijzen en hoge voerkosten, zich ernstig zorgen maakt, ondanks de herhaalde verzekeringen door de FDA, de Amerikaanse voedselveiligheidsautoriteit, dat de golf van infecties geen invloed heeft op de voedsel- of melkvoorziening van het land en weinig risico's voor het publiek oplevert. Melkveehouders vrezen dat openbaarmaking van de vogelgriep in koeien hun bedrijven kan schaden.
"Ik begrijp dat de melkmarkt zeer verontrust is over een verlies van zelfs maar een paar procent melkconsumptie," zegt infectieziektenexpert Michael Osterholm. Maar om dan vanaf dag 1 uit te dragen dat gepasteuriseerde melk veilig is, terwijl nog onderzocht wordt hoe lang het virus kan overleven in de melk, laat zien dat de autoriteiten "maar weinig hebben geleerd van de communicatielessen die de covidpandemie ons geleerd heeft."
De stellige aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie om alleen verhitte melk te drinken geeft te denken. Bij ons is pasteurisatie gebruikelijk, in andere Europese landen zie je meer gesteriliseerde melk. Maar in landen als India, waar de melkproductie veel kleinschaligere en lokaler is, is de situatie anders en krijgt de waarschuwing een heel andere klank omdat daar nog veel rauwe melk wordt gedronken.
Dit artikel afdrukken
Slechte communicatie
Onhandig, vinden critici. Juist nu het (vogel)griepvirus zich via een melkkoe kan verspreiden is het een van de mogelijke kandidaten voor de volgende pandemie. De WHO spreekt nu al van een 'pandemie onder dieren'. En als we ook maar iets geleerd hebben van de covidpandemie, dan is het dat het delen van alle beschikbare informatie in een vroeg stadium cruciaal is om verspreiding te kunnen monitoren.
Inmiddels is bekend dat het virus in 8 staten op 32 boerderijen koeien besmet heeft. Zieke koeien geven dikke, afwijkende melk en de melkproductie kan met zo'n 20% dalen. De meeste koeien herstellen zonder dat drastische maatregelen zoals ruiming nodig zijn. Er is geen bewijs gevonden voor koe-op-koe besmetting, maar de snelle verspreiding wijst daar wel op. Er zijn aanwijzingen dat het virus zich niet alleen van vogels naar koeien, maar ook van koeien naar pluimvee en mogelijk asymptomatisch (zonder ziektesymptomen) onder koeien verspreidt, schrijft de New York Times. Dat suggereert dat het virus breder verspreid is dan eerst werd aangenomen en ook zonder zichtbare symptomen aanwezig kan zijn in vee.
Alles bij elkaar zijn dat meer dan genoeg redenen voor Jeremy Farrar, chief scientist van de WHO, om er bij de gezondheidsautoriteiten van de VS op aan te dringen nauwkeurig te onderzoeken hoe het virus zich verspreidt en er alert op te zijn in te grijpen als het zich 'op andere manieren' gaat verspreiden, schrijft DairyReporter. "Ontstaan er aerosolen in de melkput? Is het de omgeving waar de koeien in leven? Ligt het aan het transportsysteem dat dit virus zich over het land verspreidt? Dit is een grote zorg en ik denk dat we ervoor moeten zorgen dat als H5N1 zou overgaan op mensen via mens-op-mensbesmetting, we in staat zijn om onmiddellijk te reageren." Farrar zei dat bij de aankondiging van nieuwe richtlijnen om door de lucht verspreide ziektes aan te pakken.
Wie vanaf dag 1 uitdraagt dat gepasteuriseerde melk veilig is, terwijl nog onderzocht wordt hoe lang het virus kan overleven in de melk, laat zien dat de autoriteiten maar weinig hebben geleerd van de covidpandemieVanaf het begin heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) maar beperkte genetische informatie over het virus gedeeld met onderzoekers en andere landen. Op de website van de USDA is nog geen sprake van de vogelgriepuitbraak onder koeien. Zo weinig transparantie belemmert experts om effectief te helpen bij het inperken van het virus, stelt de krant. Ook zijn er geen aanbevelingen over het schoonmaken van de melkapparatuur op melkveebedrijven of voorschriften voor het dragen van een veiligheidsbril, masker of gezichtsbescherming bij het melken.
Zuivelsectorzorgen
Daar komt bij dat de zuivelsector, die toch al te maken heeft met lage melkprijzen en hoge voerkosten, zich ernstig zorgen maakt, ondanks de herhaalde verzekeringen door de FDA, de Amerikaanse voedselveiligheidsautoriteit, dat de golf van infecties geen invloed heeft op de voedsel- of melkvoorziening van het land en weinig risico's voor het publiek oplevert. Melkveehouders vrezen dat openbaarmaking van de vogelgriep in koeien hun bedrijven kan schaden.
"Ik begrijp dat de melkmarkt zeer verontrust is over een verlies van zelfs maar een paar procent melkconsumptie," zegt infectieziektenexpert Michael Osterholm. Maar om dan vanaf dag 1 uit te dragen dat gepasteuriseerde melk veilig is, terwijl nog onderzocht wordt hoe lang het virus kan overleven in de melk, laat zien dat de autoriteiten "maar weinig hebben geleerd van de communicatielessen die de covidpandemie ons geleerd heeft."
De stellige aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie om alleen verhitte melk te drinken geeft te denken. Bij ons is pasteurisatie gebruikelijk, in andere Europese landen zie je meer gesteriliseerde melk. Maar in landen als India, waar de melkproductie veel kleinschaligere en lokaler is, is de situatie anders en krijgt de waarschuwing een heel andere klank omdat daar nog veel rauwe melk wordt gedronken.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@10: ik kom NL zogeheten 'boerenkazen'' tegen die gethermiseerd zijn.
Ik kom er ook tegen waar E251 aan toe is gevoegd. Wat ik niet wens bij een boerenkaas.
Zoals dit weekend nog oude schapenkaas van de Wezenspijk op Texel (had de kleine lettertjes op de achterkant van de vacuum verpakking niet gelezen... op de boerderij zelf zou je erom moeten vragen). Toch heerlijk.
ps Comté een van mijn favo harde kazen... maar ook in NL zijn hele mooie te vinden... helaas niet voor het grijpen overal. De lekkersten heb ik in Groningen op de markt gevonden - maar dat is persoonlijk bepaald.
Om de lezer niet in verwarring te brengen enige uitleg over thermiseren, verschil tussen soorten rauwemelkse kazen, listeria en zwangerschap:
• gethermiseerde melk wordt gedurende 15 seconden verwarmd tot 57 à 68 °C om bepaalde potentieel ziekteverwekkende kiemen te vernietigen. Het proces, is dus milder dan pasteurisatie. De verkregen melk wordt altijd verwerkt tot kazen. Qua smaak liggen de verkregen producten meestal ergens tussen gepasteuriseerde en rauwmelkse kazen in.
• Rauwe melk is een kwetsbaar product dat niet langer dan 48 uur op een koele plaats kan worden bewaard (melk voor Comté kaas wordt binnen 24 na melken van de koe verwerkt). Daarna wordt het door de ontwikkeling van micro-organismen minder geschikt voor consumptie. Daarom hebben mensen door de eeuwen heen manieren gezocht om melk te bewaren, bijvoorbeeld door er kaas van te maken.
• rauwmelkse kazen worden gemaakt van melk die geen enkele warmtebehandeling heeft ondergaan boven 40°C. Het voordeel: ze is zachter en aromatischer dan andere melksoorten.
• Binnen de rauwekaasfamilie bestaan er ‘gekookte’ kazen (fromage a pâte cuite): hiervan wordt de wrongel en de wei gekookt (op meer dan 50°C) en vervolgens geperst om zoveel mogelijk wei te verwijderen voordat ze rijpen.
• Rauwmelkse kazen uit de familie van de geperste ‘gekookte’ kazen die langer dan 6 maanden gerijpt zijn, kunnen ook gegeten worden door zwangere vrouwen.
• Listeria tast zachte, vochtige kazen aan en ontwikkelt zich niet in kazen die langer dan 4-5 maanden zijn gerijpt en niet vochtig genoeg zijn (bijv. Comté, Beaufort, Etivaz, enz.).
(Dit is ongeveer wat ik heb onthouden van mijn Franse zwangerschapscursus 17 jaar geleden, waar ongeveer één les over kazen ging)
#11 Joep: Dat er veel kleine kaasfabriekjes dicht bij de koeien zijn in de Comté regio heeft een historische reden. Comté kazen wegen circa 40 kg waarvoor 400 liter melk nodig is. Vroeger was het onmogelijk om zoveel melk in één dag op één boerderij te produceren. Zo ontstonden er boerencoorporaties die gezamenlijk de melk verwerkten tot Comté kaas in een lokale centraal gelegen kaasmakerij.
In de voorwaarden van het AOP label is vastgelegd dat de melk binnen 24 moet worden opgehaald (gewoon met een koelwagen) en de melkveehouderijen binnen een straal van 25 km van de kaasmakerij moeten liggen. Dit laatste vooral vanwege het willen behouden van lokale werkgelegenheid.
Ondenkbaar voor een aantal kazen zoals de Comté kaas, die gemaakt wordt van melk die nog niet afgekoeld mag zijn bij aankomst in de kaasfabriek. Vandaar dat er erg veel kaasfabriekjes zijn, dicht bij de koeien. De kazen komen nooit vers in de handel maar worden lange tijd gerijpt zonder kunstmatige korst, op speciale houten planken.
>> Ik vraag mij af wat er nog van een virus over is als het 12, 18 of 24 maanden in een fermenterende zoutarme kaast heeft gezeten.
(Pasteuriseren geeft een andere kaas)
Frank, alleen Boerenkazen zijn niet gethermiseerd en dus rauw. Dat is althans de regelgeving in Nederland.
@7: ik wil niet bagatelliseren. Die risico's bestaan. Zelfs bij groenten die met met E Colli besmet raken door de drijfmest uit de bio industrie - de bodem zeker 2 jaar besmet. Wat wil je daaraan doen?
En nogmaals: die E colli verdwijnt na 3+ daagse kefir fermentatie van onbewerkte rauwe melk.
Neem aan dat dit voor meer fermentatie vormen geldt.
ps beweer je nu dat die biologische rauwmelkse Camembert toch thermisch behandeld is?
Dat klopt niet. Ook bij gethermiseerde melk moet dit vermeld worden.
Een aantal Franse kazen wordt dit bij vermeld. In smaak duidelijk beter dan de gepasteuriseerde.
Hygiëne en snel verwerken ipv 2x in de week ophalen belangrijke factoren ook.
ps de enige melk die ik echt lekker vind is die niet gehomogeniseerde/ afgeroomde van de boerderij. Verslavend haast zelfs - ook gepasteuriseerd. Maar weet dat de enig echt heel gezonde gefermenteerd moet zijn.
Geiten/schapenmelk met hun C2 eiwit ipv C1 (C15) een ander verhaal.