12+13 nov in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Dat schrijft De Monitor: "De uitstoot door de landbouwsector wordt voor 90 procent veroorzaakt door de veehouderij. Hoogleraar gezondheidsrisicoanalyse bij de Universiteit Utrecht Dick Heederik verwacht dat de focus de komende jaren steeds meer op die sector zal komen liggen: ‘Als we de komende jaren elektrisch gaan rijden zijn we heel veel emissies kwijt. Dan gaat de veehouderij naar de eerste plek als veroorzaker van fijnstofproblematiek in het land.’ Opmerkelijk genoeg is er maar één verantwoordelijke voor de toename van de fijnstofuitstoot van de landbouwsector: de legkip. Van alle andere dieren bleef de uitstoot gelijk (koeien en vleeskuikens) of nam af (varkens)."

Een internationale groep wetenschappers heeft aanwijzingen dat de opwarming van de aarde heel veel sneller zal gaan dan we op dit moment nog denken. In de tijdsspanne van slechts één mensenleven zou de temperatuur met iets meer dan 7 graden kunnen oplopen. Ze publiceerden hun bevindingen in het bekende wetenschappelijk tijdsschrift Science Advances. Mochten ze gelijk hebben, dan is het volgens klimatologen game over voor onze planeet, zegt The Independent. Dat zou volgens de Engelse krant eens te meer gelden nu Amerika met Donald Trump een president heeft die global warming ontkent. De onderzoekers wijzen op de onzekerheden die hun berekeningen omgeven.

De binnenkort in functie tredende nieuwe president van de VS, Donald Trump, zou op zoek zijn naar manieren om de Verenigde Staten terug te trekken uit het internationaal klimaatakkoord dat in 2015 in Parijs is getekend. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van een bron binnen Trumps overgangsteam. Trump bestempelde klimaatverandering tijdens zijn campagne als een 'hoax'. Hij overweegt Myron Ebell, een klimaatontkenner, te benoemen als hoogstverantwoordelijke voor milieuzaken. Ebel heeft in het verleden voorgesteld het Parijse klimaatakkoord in 'de prullenbak der geschiedenis' te werpen'.

Het mosselgif TTX (tetrodoxine), dat eind juni in 2 van de 15 Nederlandse mosselproductiegebieden aangetroffen werd, heeft de sector in 6 weken minstens €10 miljoen gekost. Dat zegt Wouter van Zandbrink, voorzitter van Vereniging De Mosselhandel. Daar komen nog eens enkele miljoenen bij voor extra maatregelen zoals mosseltransport per vrachtwagen uit de Waddenzee en onderzoeken naar de oorsprong van het gif. 'Hoofdverdachten' zijn 5 TTX-producerende vibrio-bacteriestammen. Ondanks dat de NVWA de veiligheid van de Zeeuwse mosselen garandeerde, liep de omzet met 30% terug en daalde de prijs. Het consumentenvertrouwen is inmiddels weer terug, maar de mosselprijs is laag gebleven.

De Britse National Health Service (NHS) wil de verkoop van suikerhoudende dranken in frisdrankautomaten en restaurants verbieden om obesitas tegen te gaan. Een andere optie is om ziekenhuizen, vooruitlopend op de overheidsplannen daartoe, alvast een suikertaks te laten invoeren op de suikerhoudende dranken. Frisdrankproducenten zijn het niet eens met de NHS omdat ze het suikergehalte in hun dranken al aan het verminderen zijn. Voor ziekenhuizen zijn frisdrankautomaten daarnaast een belangrijk bron van inkomsten. Sommige ziekenhuizen zijn al overstag en oogstten positieve resultaten.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat televisiekoks zich niet altijd aan de hygiënevoorschriften houden. Onderzoekers van de universiteit van Massachusetts analyseerden 39 afleveringen van 10 verschillende kookprogramma’s. In 50-88% van de afleveringen maakten de chefs fouten op het gebied van persoonlijke hygiëne, in 85-100% van de afleveringen ging het mis met het gebruik van handschoenen en ook ging het in 93% van de afleveringen mis met tijd/temperatuurcontrole. In 13% van de afleveringen benoemden de chefs voedselveiligheidshandelingen. Volgens de onderzoekers moeten tv-koks de mogelijkheid die zij hebben om kijkers dingen te leren over voedselveiligheid beter benutten.

Veel kleine Britse melkveehouders zijn afgelopen vijf jaar verdwenen. De resterende melkveehouders zijn nodig om de Britten van zuivel te voorzien. In september kregen zuivelfabrieken 10% minder melk binnen ten opzichte van vorig jaar. Met de feestdagen in het vooruitzicht dreigt een tekort aan room, boter en kaas. Omdat veel Engelse kerstgerechten vallen of staan bij zuivelproducten, betekent een zuiveltekort 'crisis'. Kerst is geen kerst zonder traditionele pudding, pie of kaasplankje. De prijzen van zuivel gaan nu al omhoog, maar de kans bestaat ook dat de Britten moeten kiezen tussen óf room, óf boter óf kaas, denkt The Daily Mail.

De Italiaanse olijfoliesommelier Nicola Di Noia geeft smaaklessen over extra vierge olijfolie aan kinderen (4 tot 9 jaar), om te voorkomen dat ze later voor goedkope olijfolie kiezen. Zijn leerlingen krijgen eerst bekertjes gevuld met vers gras, basilicum, tomaat en rauwe artisjok om aan te ruiken. Daarna krijgen ze 5 bekertjes gevuld met verschillende soorten olijfolie om te proeven. Kinderen hebben een beter smaakgevoel dan volwassenen en weten nog niks van de verschillende soorten olijfolie. "Als kinderen weten hoe ze hun zintuigen moeten gebruiken, kiezen ze voor kwaliteitsvoedsel wat belangrijk is voor onze gezondheid", meent Di Noia.

Het eten van meer groenten en fruit leidt tot gezondere mensen én overheidsfinanciën, door lagere uitgaven in de gezondheidszorg. Dat zegt Hein Deprez van het Belgische Greenyard, dat zowel in vers als diepvries en conserven aan de weg timmert. Volgens Deprez kunnen we niet méér eten, maar wel anders. Bijvoorbeeld een deel van het vlees inruilen voor groenten, zoals recent bleek bij een experiment van Wageningen Universiteit & Research met horecaketen Van der Valk. "We kunnen eetpatronen doen verschuiven". Dat is meteen interessant voor retailers, aldus Deprez, omdat detaillisten het meest verdienen aan groenten en fruit.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag