13 jul in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Negentwintig procent van de Duitse boeren zegt moeite te hebben om de rekeningen te betalen. Het investeringsniveau zou met de helft zijn teruggelopen. Dat schrijft het Duitse Bauernverband op basis van een census onder zijn achterban.
De boerenkoepel ziet de cijfers als een uiting van de boerencrisis die Europa treft door zijn te open markten en overaanbod. De crisis treft alle sectoren, de akkerbouw, dierlijke productie en dierlijke veredelaars.

De verkoop van bonen zit in de lift. Sinds de campagne 'Bonen erbij' realiseerde Hak een stijging van 17% in verkoopvolume. Reden voor de fabrikant om haar bonenassortiment uit te breiden met 8 nieuwe stazakken met onder meer grote kidneybonen, bonenmixen en bonenschotels als kidneybonen chili en linzencurry. Daarnaast komt Hak binnenkort met nog meer nieuwe bonenproducten.

Consumenten denken dat producten in milieuvriendelijke verpakkingen ook beter zijn van kwaliteit. Daarom zijn ze bereid er meer voor uit te geven. Als het ‘Agriculture Biologique’ logo op de verpakking staat (het Franse logo voor biologische producten), blijkt het logo en niet de verpakking bepalend voor aankoopbeslissingen.
Dat blijkt uit twee onderzoeken onder Franse consumenten. Ze laten zien dat de keuze van fabrikanten en verkopers voor een ecologische verpakking ook het product extra waardevol maakt. Bij biologische producten voegt een eco-verpakking niets toe.

Ook in de lucht zwevende plastic deeltjes kunnen een probleem blijken voor de volksgezondheid. Dat zeggen Dick Vethaak en Heather Leslie van kennisinstituut Deltares en het Instituut voor Milieuvraagstukken aan de VU Amsterdam in een opinie voor vakgenoten. Door slijtage vrijkomende microplastics en nanodeeltjes van bijvoorbeeld vloerbedekking, banden synthetisch textiel en kunstgras op sportvelden kunnen diep in de longen doordringen en ontstekingen veroorzaken. Nanoplastics zouden zelfs celmembranen passeren en in het bloed terecht kunnen komen. Omdat weinig bekend is van de gezondheidsschade die mogelijk optreedt, pleiten de auteurs voor onderzoek naar de gezondheidseffecten van plastic bij de mens.

Voedselwaakhond foodwatch liet opnieuw huismerkproducten onderzoeken op vervuiling met de minerale oliën MOAH en MOSH. In 9 van de 12 geteste producten van Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Lidl bleken de gevaarlijke oliën aanwezig. foodwatch concludeert dat de supermarkten de herhaalde oproepen van minister Schippers om hun verantwoordelijkheid te nemen "negeren". De overheid moet ingrijpen, vindt foodwatch. De organisatie wil dat veilige verpakkingen zo snel mogelijk worden verplicht en dat de overheid residunormen opstelt.
Blijven de nu aangeschreven supermarkten achter met voldoende concrete of ambitieuze maatregelen, dan zal foodwatch "de campagne intensiveren". Daarbij verwijst foodwatch naar de succesvolle Facebookactie tegen Kraft Heinz.

Ouders van een kind met voedselallergie maken zich zorgen dat een volgend kind dezelfde allergie zal hebben. Uit onderzoek onder ruim 1.000 kinderen blijkt dat die kans nauwelijks groter is dan normaal. Hoewel 53% een overgevoeligheidsreactie liet zien in het bloed, rapporteerden de kinderen geen allergiesymptomen. Eén op de drie had helemaal geen afwijkende reactie op voedsel. 13,6% bleek allergisch, vooral voor melk, gevolgd door eieren en pinda’s. Broertjes of zusjes van een kind met een voedselallergie moeten volgens de onderzoekers dus geen voedingsmiddelen gaan vermijden. Daarmee zouden allergieën juist worden gestimuleerd.

De grutto’s in Zuidwest Friesland hebben opnieuw een slecht broedseizoen gehad. Dat maakte weidevogelonderzoeker Jos Hooijmeijer (RUG) dinsdag bekend. "Waarschijnlijk is bij niet meer dan één op de twintig gruttoparen tenminste één jong uitgevlogen", schat hij. In de rest van Nederland is het niet veel beter. Oorzaken voor het slechte broedseizoen zijn rovers als vossen, marters en kraaien en het feit dat de grutto en andere weidevogels vrijwel geen goede jaren meer kennen. Veel kuikens sneuvelen door voedselgebrek. Naar schatting broeden er zo'n 30.000 gruttoparen in Nederland. In de jaren '80 was dat nog 100.000 paar.

Een onderzoeker bij de Mayo Clinic publiceerde twee studies over de darmflora van patiënten met reumatoïde arthritis (RA). De eerste liet zien dat enkele bacteriesoorten die bij gezonde mensen zeldzaam zijn, bij reumapatiënten in grotere hoeveelheden voorkwamen. Het inzicht is mogelijk bruikbaar als biomarker. De tweede studie werd uitgevoerd op muizen met een reumatisch profiel. Het onderzoek toetste of suppletie met een specifieke bacteriesoort de symptomen verminderde. Dit bleek het geval. Gecombineerd met de bevindingen uit de eerste studie hoopt de onderzoeker de weg naar geheel nieuwe aanpak van RA te wijzen.

Kaas is nog altijd het favoriete broodbeleg. Op de tweede plaats komen vleeswaren en de derde plaats is voor zoet broodbeleg. Dat bleek vleeswarenfabrikant Stegeman in een onderzoek onder 500 mensen. Bijna driekwart van de ondervraagde mensen (71%) probeert ook wel eens iets anders tijdens de lunch. Uit een eerder onderzoek van Stegeman bleek al dat 80% van de mensen liever een eigen lunchpakket meeneemt dan dat ze in de kantine op het werk of op school iets kopen.

Groenteteler Chris Poelen uit Groesbeek bemestte woensdag voor het eerst zijn pompoenen met een meststof gemaakt van de urine van de Vierdaagsefeesten van 2015. De urine van alle bezoekers ging vorig jaar voor het eerst niet via het riool naar de zuivering, maar werd opgevangen en verwerkt tot korrelvormige meststof. Uit de urine werd 81 kilo struviet en 2.270 kilo ammoniumsulfaat teruggewonnen. Poelen ziet de mestkorrels als een duurzame en innovatieve mestvervanger. Ook dit jaar wordt de urine van de Vierdaagsefeesten weer opgevangen. Ook het waterschap Rivierenland werkt dit jaar mee.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Jos Koning

socioloog en musicus

Likes vandaag

Lisa Goudzwaard

Orthomoleculaire voeding

Likes vandaag

Karel van der Velden

Diervoeding met focus op circulaire grondstoffen

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag