15 sep in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Door het toenemende aantal restaurants in Amsterdam is er grote behoefte aan topchefs. Dat maakte Theo van Rensch, meesterkok en hoofd van de opleiding Sterklas van het ROC, bekend tijdens de jaarlijkse lunch voor de nieuwe lichting topchefs-in-spé die aan de Sterklas beginnen. De Sterklas is de hoogste culinaire opleiding voor jonge koks in Nederland. Om de kwaliteit van de Nederlandse horeca in de toekomst op hoog niveau te houden, moeten er meer meesterkoks worden opgeleid. "Elke week gaat er tegenwoordig wel een nieuw restaurant in Amsterdam open", aldus Van Rensch. "Jonge chefs zijn nog nooit zo gewild geweest als nu".

De Vegetarische Slager opent vrijdag zijn eerste internationale vestiging in Berlijn, de Vegan hoofdstad van de wereld. “De stad telt 80.000 inwoners die volledig plantaardig eten.” Der Vegetarische Metzger wordt een zogenoemde conceptstore. Berliners kunnen in de winkel 24/7 terecht voor de nieuwste vegan en vegetarische vleesvervangers. Naast verpakte producten biedt de winkel ook ter plekke te nuttigen vleeswaren, snacks en kleine gerechten. De Duitse doorbraak is te danken aan een familie van succesvolle ondernemers, die zich bij de Vegetarische Slager meldde met het verzoek een conceptstore in Berlijn te mogen openen. De verwachtingen van de Vegetarische Slager zijn hooggespannen.

LTO Nederland is tegen de overname van de Amerikaanse zadenproducent Monsanto door het Duitse chemieconcern Bayer. Volgens LTO-bestuurder Joris Baecke leidt de samenvoeging tot minder concurrentie en daardoor hogere prijzen voor zaden en gewasbeschermingsmiddelen. "De mededingingsautoriteiten moeten scherp zijn", aldus Baecke op Boerderij. "Het zijn geen consumentenmerken en het is onwenselijk als een onzichtbare hand bepaalt wat boeren telen en consumenten eten." Baecke verwijst naar de consolidatieslag die momenteel plaats vindt in de agrobusiness, waardoor steeds minder toeleveranciers overblijven. "Dat heeft negatieve gevolgen voor de prijzen en innovatie."

Jacobs Douwe Egberts wil zijn fabriek in het Belgische Grimbergen sluiten. Daarmee staan 274 van de 464 banen op de tocht. Dat maakte de koffiemaker vanmorgen bekend tijdens een ondernemingsraad. Volgens het bedrijf "is het commercieel niet langer houdbaar om de Grimbergen-site uit te baten in de huidige context van het vernieuwde toeleveringsnetwerk".
De vestiging past niet meer in het nieuwe productiemodel waarin plaats is voor grote 'schaalfabrieken' en fabrieken met complexe productietechnieken en relatief kleine volumes. "Grimbergen is te klein voor het eerste model en te duur voor het tweede". Douwe Egberts wil de productie in januari volgend jaar stopzetten.

De milieuafdeling van de gemeente Enschede constateerde afgelopen april dat bierbrouwer Grolsch op acht punten de milieuvergunning overtrad. De buurman bracht de zaak aan het rollen. Hij heeft al jaren last van stankoverlast en lozing van afvalwater door de Grolsch-brouwerij. Hij ontdekte ook dat Grolsch zonder vergunning 3 stikstoftanks naar het dak verplaatst had. De buurman eiste daarom dat Grolsch het brouwproces zou stopzetten. Ondanks dat de gemeente de overtredingen erkent, hoeft Grolsch niet te stoppen met brouwen. Er is een vernieuwde (revisie)vergunning voor alle activiteiten van de bierbrouwer in de maak. Die moet in december afkomen.

Hbo’ers drinken vaker samen vergeleken met mbo’ers, die meer van het samen roken zijn. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut naar het genotsmiddelengebruik van 16-18 jarige jongeren, blijkt dat 80% van de 17-jarige hbo’ers de voorafgaande maand had gedronken, ten opzichte van 61% van de mbo’ers en 65% van hun leeftijdgenoten in het voortgezet onderwijs. In het weekend vallen deze verschillen weg; ruim 25% van de 17-jarigen drinkt dan meer dan 10 glazen alcohol. Roken deed 33% van de mbo’ers, 23% van de hbo’ers en 25% in het voortgezet onderwijs. Na het VO neemt het cannabis- en ecstasygebruik gestaag toe.

Dat voorspelt de Duitse IT-wetenschapper Antonio Krüger in een interview met het blad Zeit Online. Krüger voorziet een flexibel abonnementensysteem met dynamische boodschappenlijstjes, die op grond van ons aankoopgedrag 80% van onze reguliere boodschappen kunnen doen. De kracht van het onderliggende algoritme zal bepalen hoe succesvol zo'n systeem is. De rest zijn kwaliteitsaankopen, die we op de markt (lokaal) of bij in vers gespecialiseerde (super)markten kopen. 'Vers' wordt wellicht voor de deur gekweekt, en mogelijk vinden we onze kwaliteitswinkels van de toekomst in vershallen, naar het voorbeeld van de Franse Halles, overdekte markten die nog steeds overal bestaan.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) gaat de €23 miljoen uit het Europese steunpakket voor de veehouderij niet inzetten voor het beëindigen van varkensbedrijven. Dat schrijft hij in een Kamerbrief. In overleg met de varkenssector werkt Van Dam in het Vitaliseringsplan aan "het stimuleren van innovatie in duurzaamheid, de ontwikkeling van nieuwe onderscheidende marktconcepten en andere maatregelen die leiden tot een versterking van de ketensamenwerking in de varkenshouderij". Voor het beëindigen van bedrijven met te weinig toekomstperspectief (de 'herstructurering') verwijst Van Dam naar het Ontwikkelingsbedrijf varkenshouderij, "dat wordt opgericht en gefinancierd door de Rabobank".

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag