02 feb in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Wereldwijd neemt de vraag naar varkens met vettere buiken en zwaardere karbonades toe. Dat zegt varkensfokkerijorganisatie Topigs Norsvin. Het moderne, op kostprijs gefokte vleesvarken geeft geen goede hammen meer. Vlees bestaat voornamelijk uit water, vet niet. Het magere varken vraagt om die reden weinig voer. Een vetter varken kost meer voer en is daarom duurder. Door de vraag in rijke markten naar 'minder maar beter vlees', ontstaat weer vraag naar een ouderwetser, vetter varken. Topigs Norsvin komt voor zijn afnemers - varkensboeren - met een Pig Atlas die inzichtelijk maakt in welke markten ze met een vetter varken succes kunnen hebben.

De rode poon is door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), uitgeroepen tot vis van het jaar 2017. Belgische reders vissen niet gericht op rode poon, maar het dier is voor de vissers wel een belangrijke bijvangstvis. Vorig jaar leverden binnen- en buitenlandse havens 1.241 ton rode poon aan. VLAM zet jaarlijks een noordzeevis in de kijker. Promotie door VLAM bij consumenten, supermarkten, restaurants en hotelscholen zet de Vis van het Jaar meer in de kijker. De promotie gaat gepaard met een verkiezing van beste restaurantbereiding. In 2002 en 2012 was rode poon ook al Vis van het Jaar.

Garnalenverwerker Klaas Puul wil een nieuwe hoofdvestiging bouwen in Volendam. Het bedrijf wil een sprong maken op het gebied van kwaliteit en hygiëne. De bouwplannen bestonden al in 2012. Door de bouw van een nieuwe pelfabriek in het Marokkaanse Tanger werden de Volendamse plannen uitgesteld, zegt het bedrijf. De nieuwe locatie voor verpakkingslijnen krijgt een oppervlakte van ruim 5500 m2. De bestaande ontdooi- en kookfaciliteiten verhuizen naar Edam. De nieuwe vestiging moet tijdens de viering van het 50-jarige bestaan in 2018 worden geopend. De Hollandse garnalen blijven gepeld worden in Noord-Afrika en worden met koelwagens heen en weer gereden.

Tweederde van de Amerikaanse kinderen drinkt één glas frisdrank per dag; 1 op de 3 drinkt twee of meer glazen. Dat blijkt uit gegevens van Amerikaanse kinderen tussen 2 en 19 jaar, zoals de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) die verzamelde. Jongens drinken over het algemeen iets meer dan meisjes. Zij krijgen gemiddeld op een dag 164 kcal binnen door suikerrijke dranken (7,3% van hun totale inname) en meisjes 121 kcal (7,2%). De Amerikaanse voedingsrichtlijn beveelt dranken zonder toegevoegde suikers aan omdat minder dan 10% van de totale energie-inname uit toegevoegde suikers moet komen.

De markt voor varkensvlees met 1-ster Beter Leven kampt met 'overaanbod', constateert Boerderij. De markt is verzadigd en spelers kregen dat te laat door. Volgens Jan Vernooij, Beter Leven-varkenshouder en voorzitter van de commissie varkens- en biggenhandel van brancheorganisatie Vee&Logistiek, is de afstemming tussen vraag en aanbod van Beter Leven-varkens niet goed geregeld. Handel en slachterijen hebben de taak overaanbod te voorkomen. Foodlog kwam vorig jaar al tot een scherpere conclusie: boeren en handelaren kunnen niet met dit type op welzijnsspecificaties zonder op merken gebaseerde concepten omgaan. "Het 1-ster varken is als verdienmodel voor boeren mislukt [..] en inmiddels verworden tot betere bulk."

Vier op de tien Brusselse kinderen komen ter wereld in een arm gezin. Een kwart van hun ouders moet rondkomen met minder dan €860 per maand. Dat blijkt uit een studie van de Brusselse universiteit ULB. De onderzoekers deden geen steekproef, maar maakten gebruik van statistische geboorteformulieren zodat hun gegevens betrouwbaar zijn. De armoede blijkt vooral éénoudergezinnen en migrantengezinnen te treffen. Volgens ULB professor Myriam De Spiegelaere is armoede zeker niet alleen een migrantenvraagstuk. In Vlaanderen leeft 1 op de 4 in armoede, in Nederland 1 op de 8 kinderen in armoede.

Mensen die gediscrimineerd of gepest worden vanwege hun gewicht, lopen een verhoogd risico op het metabool syndroom en hart- en vaatziekten. Uit een studie onder 159 volwassenen bleek dat mensen die zich laten beïnvloeden door de stereotypes, driemaal vaker het metabool syndroom en ze zes keer zo vaak een verhoogd triglyceride-gehalte in het bloed hebben als met mensen die zich weinig van vooroordelen over gewicht aantrekken. Nog onbekend is of en welke biologische processen de scores verklaren. Eerder onderzoek laat zien dat gewichtsdiscriminatie de levensverwachting verkort, mogelijk als gevolg van de stress die discriminatie oproept.

Wie kinderen groenten wil laten eten die ze niet lusten, moet ze er 15 dagen dagelijks van laten eten. In het kader van de BBC-serie Terrific Scientific doen kinderen tussen 9 en 11 jaar allerlei proefjes. Ze stelden vast dat veel kinderen niet van boerenkool houden. Vervolgens gaven ze 80 kinderen iedere dag een plukje boerenkool; 80 andere kregen dagelijks een rozijntje. Na 15 dagen bleken bijna alle kinderen die boerenkool hadden gekregen moeiteloos boerenkool te eten. Alleen ‘superproevers’ – mensen die smaken beter waarnemen dan gemiddeld – hadden er wat meer moeite mee. De kinderen die rozijntjes hadden gekregen, bleven boerenkool vies vinden.

De honingbij blijkt heel geschikt om illegale henneptuinders op te sporen. Dat blijkt uit onderzoek op initiatief van de Taskforce Brabant Zeeland en de Wageningse Universiteit (WUR). Getrainde honingbijen herkennen de geur van hennep op afstand. Wageningen onderzocht of ze te trainen zijn op herkenning van de hennepgeur. Dat bleek verrassend eenvoudig en snel tot getrainde dieren te leiden die vanuit een soort doosje wijzen in de richting van de henneptuinder. De bijen kunnen een paar uur lang op locatie opsporingswerk verrichten. Politie en justitie zijn geïnteresseerd omdat honingbijen een alternatief zijn voor drugshonden. Die zijn duurder en hebben maanden training nodig.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Ruud Hendriks

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag