04 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Bewoners van de Amsterdamse wijk Slotermeer bepalen zelf hoe zij hun wijk gezonder kunnen maken. Ze doen mee aan het project 'Kijk! Een gezonde wijk' door met een app (on)gezond gedrag in hun wijk te signaleren. "Door de app gaan bewoners veel bewuster om met het begrip gezondheid", zegt de directeur van stichting Eigenwijks. Tot de gezondheidsproblemen van de wijk blijken eenzaamheid en overgewicht te behoren. Bestuurders en bewoners zijn enthousiast over de interactie die de app met zich mee brengt. "Je zou de app een nieuwe vorm van democratie kunnen noemen", zegt een bestuurder op de NOS.

Dat zegt LTO Melkveehouderijvoorzitter Kees Romijn op Boerderij. Romijn baseert zich op 'signalen uit Brussel' die er op zouden wijzen dat de Europese Commissie volgende week de derogatie over 2017 goedkeurt. Nederland mag dan meer mest op het land brengen dan volgens EU-normen is toegestaan. Volgens Romijn voldoet Nederland met het verankeren van het fosfaatreductieplan van ZuivelNL in de wet aan een belangrijke voorwaarde. Het fosfaatreductieplan voorziet in een krimp van de rundveestapel met 160.000 dieren in 2017, als tussenstap op weg naar fosfaatrechten. Het ministerie van Economische Zaken wilde niet reageren. "Het besluit is nog niet gevallen", aldus een woordvoerder.

Een oeroud reclame-icoon sneuvelt. Kruidenlikeur Jägermeister laat de slogan "alleen als 'ie ijs- en ijskoud is" vallen en stapt over op de pay-off "It’s a matter of taste". Reclamebureau Neew ontwikkelde de nieuwe campagne. Timon Zijderlaan van Neew: "Laten we eerlijk zijn, de smaak van Jägermeister is misschien niet voor iedereen. In plaats van dit te ontkennen, vonden we het juist gaaf om dit als sterk punt te duiden voor dit unieke, sterke drankje." In de campagne en op het online platform staan 'uitgesproken lifestyles' centraal.

Het nieuwe jaar beginnen met Dry January? Dat is erg 2016, moet dierenrechtenorganisatie Peta gedacht hebben. Peta hing het Londense metrostation Clapham Common vol met posters om mensen uit te dagen mee te doen met de campagne Veganuary. Op de posters en toegangspoortjes staan kippen, koeien en varkens die de reizigers indringend confronteren met de slogan: ''I'm ME, not MEAT. See the individual - go vegan''. Als je je inschrijft op de website, krijg je recepten en tips om een maand (of langer) een veganistische levensstijl vol te kunnen houden.

De Ierse chirurg J. Calvin Coffey noemt het mesenterium, een plooi van het buikvlies, een apart orgaan. De definitie die hij opstelde, is inmiddels opgenomen in het beroemde medische handboek Gray's Anatomy. Coffey ontdekte dat losse stukken van het mesenterium samenhangen en één geheel vormen, dat deel uitmaakt van ons spijsverteringsstelsel. "Op dit moment hebben we de anatomie en de structuur van het orgaan bepaald. De volgende stap is de functie. Zodra je de functie begrijpt, kun je afwijkingen constateren. Vervolgens kun je ziektes benoemen. En tot slot kun je met nieuwe behandelingen komen", zegt Coffey.

Vlamingen die aan de lijn doen, zondigen het liefst met chocopasta, gevolgd door Cola Zero en karamelwafels. Dat blijkt uit uit het online zoekgedrag van Vlamingen op de ledensite en app van Weight Watchers. De 'guilty pleasures' duiken zelfs op in de top-3 van meestgezochte etenswaren en dranken. Volgens Weight Watchers zijn 'guilty pleasures' belangrijk om een betere leefstijl leefbaar te houden. "Het idee dat je alleen maar beschuiten en komkommer mag eten als je voor een gezonde levensstijl wilt gaan, is voorbijgestreefd”, zegt Weight Watchers-woordvoerster Sabine de Priest op VMT. In de topposities van de Nederlandse zoekranglijstjes komen geen 'guilty pleasures' voor.

De Hartstichting en Unilever lanceerden dinsdag een rond Becel gepositioneerde campagne om Nederlanders hun gezondheid te laten controleren door middel van een Persoonlijke Gezondheidscheck. De test bestaat uit een online vragenlijst. Wie de vragenlijst heeft ingevuld, krijgt een gezondheidsrapport toegestuurd met adviezen voor een gezonde(re) leefstijl en het volhouden daarvan. De check inclusief cholesteroltest kost normaal €24,95 maar is vanaf januari gratis voor kopers van en actieverpakking Becel (Light, Original en Omega3Plus). Op de verpakking staat een code die toegang geeft tot de gezondheidscheck. De materialen voor de cholesteroltest worden per post thuisgestuurd.

Tijdens de jaarwisseling verorberde Nederland 100 miljoen oliebollen. De daarvoor gebruikte olie en frituurvetten blijken 'een goudmijn' voor de olierecyclers, aldus BNR. Het vet krijgt namelijk een tweede leven als biobrandstof: 1 fles frituurvet levert 1 liter biodiesel op. Jaarlijks gebruiken Nederlandse huishoudens zo'n 30 miljoen liter frituurvet- en olie. De feestdagen veroorzaakten een piek van 5 miljoen liter. Sinds 5 jaar kunnen ook particulieren eenvoudig hun frituurvet recyclen. Een vijfde wordt inmiddels ingezameld, meldt ketenorganisatie MVO in een persbericht. Inleveren voor recycling kan op 3000 inzamelpunten.

2016 was een goed jaar voor foodora Nederland. De fietsbezorgservice zag zijn omzet met maar liefst 982% stijgen, schrijft Retailnews. Foodora breidde uit naar 6 nieuwe steden. Het aantal bestellingen steeg met 753% en het aantal aangesloten restaurants met 400%. Ook het aantal bestellingen per stad groeide. Zo bestelden Amsterdammers in 2016 drie keer zoveel foodora-maaltijden als het jaar daarvoor. In Utrecht is een stijging te zien van 516%, gekeken naar het afgelopen halfjaar. 2017 bracht foodora ook al een record. Op 1 januari verwerkte de bezorgservice ruim vier keer meer bestellingen dan vorig jaar op nieuwjaarsdag.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag