09 sep in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Uit nieuw onderzoek blijkt dat Amerikaanse tieners minder geneigd zijn om suikerhoudende dranken te kopen als er een gezondheidswaarschuwing op de verpakking staat. In een online-enquête koos 77% van de deelnemers voor een suikerhoudend drankje als er geen labels werden getoond. Stond er wel een waarschuwing op de verpakking, dan kozen 8 tot 16% minder deelnemers voor suikerhoudend fris, afhankelijk van wat er precies als waarschuwing stond. Uit eerder onderzoek bleek al dat ouders minder vaak dranken met suiker kopen als er een waarschuwingslabel op staat.

Een voedselallergie of -intolerantie zorgt voor extra uitgaven. Dat blijkt uit een enquête, afgenomen onder 1.200 klanten van Belgische zorgverzekeraars. Vier op de tien mensen met een voedselallergie geven elke week €25 extra uit aan voeding. Bij een voedselintolerantie of glutensensitiviteit loopt dat zelfs op tot zes op de tien mensen. Het opleidingsniveau blijkt daarbij geen verschil te maken. Wel betekent dit dat een ernstige voedselaandoening een "zware financiële dobber" is voor mensen met een laag inkomen.De deelnemers van de enquête geven verder aan dat ze vooral behoefte hebben aan correcte informatie en financiële steun.

Nieuwe gegevens van de Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA) laten zien dat Amerikaanse tieners sinds 2002 minder zijn gaan roken en drinken. Dronk in 2002 nog 17,6% van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar wel eens alcohol, in 2015 is dit percentage gedaald naar 9,6%. Het percentage rokende tieners daalde van 32% naar 20%. In Nederland is eenzelfde trend zichtbaar. De SAMHSA gebruikt de gegevens om te benadrukken dat er in de VS behoefte is aan meer verslavingszorg; in 2015 hadden 22 miljoen mensen een verslavingsbehandeling nodig, maar werden slechts 2,3 miljoen mensen behandeld.

Een mogelijke verklaring voor de snelle toename van overgewicht bij tieners is dat zij in de puberteit minder calorieën verbranden. Britse onderzoekers ontdekten dat 15-jarigen in rust 400-500 minder calorieën verbruiken dan 10-jarigen. Vanaf het 16e levensjaar neemt de calorieverbranding weer toe. De onderzoekers verzamelden tussen 2000 en 2012 iedere 6 maanden bij 350 schoolkinderen bloedmonsters en gegevens over hun metabolisme en lichamelijke activiteit. Ze denken dat evolutionair gezien calorieën tijdens de pubertijd 'bewaard' worden voor de groei. Nu jongeren in onze welvaartsmaatschappij genoeg voedsel voorhanden hebben, leidt dat tot overgewicht.

Het aantal coeliakie-patiënten in de VS neemt niet toe, terwijl het aantal mensen dat glutenvrij eet, blijft stijgen. In 2009-2010 was bij 0,7% van de Amerikaanse bevolking coeliakie vastgesteld en in 2013-2014 0,58%. Het percentage van de bevolking dat zonder coeliakie glutenvrij at, steeg van 0,52% naar 1,69%. De onderzoekers bekeken data van 22.278 mensen ouder dan 6 jaar die bloedtesten hadden ondergaan voor coeliakie. In totaal had 0,69% van de deelnemers de diagnose coeliakie en hield 1,08% zich zonder medische reden aan een glutenvrij dieet. In aantallen betekent dat respectievelijk 1,76 miljoen en 2,7 miljoen Amerikanen.

Amazon gaat in Londen de concurrentie aan met Deliveroo, Just Eat én UberEats door ook maaltijden te gaan bezorgen. Amazon Prime-klanten in een aantal Londense hotspots kunnen via de Amazon-app eten bestellen bij meer dan 100 kwaliteitsrestaurants. De bestelling staat binnen een uur - gratis bezorgd - op tafel. Just Eat maakt zich vooralsnog geen zorgen. De marktleider bezorgt met 30.000 aangesloten restaurants immers in het hele land en Amazon richt zich alleen op Londen. Analisten denken daar genuanceerder over: "De tijd zal het leren, maar Amazon blijft op termijn niet kleinschalig en Uber netzomin", zegt Neil Campling.

Wakker Dier nomineert vandaag vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing van 2016: Unox’s Bierbommetjes, kip van Lidl, zuivelbedrijf Den Eelder, kalfsvlees van Vitel-Oké en tilapia van Sea & We. In de jaarlijkse Liegebeestverkiezing ontmaskert Wakker Dier producenten "die consumenten om de tuin leiden met mooie praatjes over dierenwelzijn". Consumenten kunnen hun stem uitbrengen op de site van Wakker Dier. Daarmee heeft Wakker Dier een middel in handen om samen met consumenten producten te wijzen op hun misleidende gedrag. Met succes, aldus Wakker Dier: "Steeds vaker wordt het product of de uiting aangepast nadat ze genomineerd zijn."

Ontbijtgranenproducent Weetabix introduceert een stoplichtsysteem op zijn verpakkingen om klanten te wijzen op het lage suikergehalte van zijn producten. Volgens onderzoek van Mintel controleert 52% procent van de klanten het suikergehalte voordat ze een nieuw soort ontbijtgranen uitproberen en is 31% minder ontbijtgranen gaan eten vanwege de hoeveelheid suiker. Weetabix wil graag de "mythe doorbreken dat alle ontbijtgranen gelijk zijn". Op de nieuwe verpakkingen Weetabix Original en Protein pronkt Weetabix met groene bolletjes bij de gehaltes vet, verzadigd vet, suiker en zout. Weetabix wil de consument hiermee bewuster maken maar ook concurrenten prikkelen om een stap extra te zetten.

In 15 minuten wijn maken waar geen druif aan te pas komt? Volgens de start-up Ava Winery uit San Francisco kan het! Leek het synthetische brouwsel een half jaar geleden nog het meest op een combinatie van wijn, schoonmaakalcohol en plastic, inmiddels kan 90% van de proevers het drankje niet meer van ‘normale’ wijn onderscheiden. ‘Labwijn’, gemaakt van alcohol, (amino)zuren, suikers en vluchtige organische moleculen, heeft voordelen boven regulier gemaakte wijn: de synthetische wijn bespaart veel (irrigatie)water, is langer houdbaar, goedkoper en sneller te maken dan het originele product.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag

Geert-Jan van der Burgt

Land- en tuinbouw

Likes vandaag