Hij komt eraan. Dat zegt de BBC. Hij is gezonder, maar wel genetisch gemodificeerd. Ga je 'm kopen?
De paarse tomaat is niet meer te stoppen. Dat schrijft de BBC. Een appeltje dat niet bruin wordt als je het doorsnijdt, is wellicht een raar soort vooruitgang. Foodlog sprak er een tijdje geleden over.
Maar een gezonde tomaat, met veel meer kankervoorkomende en -remmende anthocyanen dan een gewone rode, is heel wat anders. Het paars heeft hij van de genen van bos- en veenbessen. Die vinden we supergezond.
De paarse tomaat werd in Engeland bedacht, maar wordt geteeld in Canada omdat in dat land niet zoveel weerstand tegen genetisch gemanipuleerde producten bestaat. De tomaat zou veel beter voor je zijn. Niet alleen op de pizza, maar ook in je tomatensap.
Ga je 'm kopen als hij straks bij Jumbo en de Lidl ligt?
Fotocredits: little tomatoes, Julie Wheaterbee
-- POLL --
Dit artikel afdrukken
Maar een gezonde tomaat, met veel meer kankervoorkomende en -remmende anthocyanen dan een gewone rode, is heel wat anders. Het paars heeft hij van de genen van bos- en veenbessen. Die vinden we supergezond.
De paarse tomaat werd in Engeland bedacht, maar wordt geteeld in Canada omdat in dat land niet zoveel weerstand tegen genetisch gemanipuleerde producten bestaat. De tomaat zou veel beter voor je zijn. Niet alleen op de pizza, maar ook in je tomatensap.
Ga je 'm kopen als hij straks bij Jumbo en de Lidl ligt?
Fotocredits: little tomatoes, Julie Wheaterbee
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ga je hem kopen? Nee, niet zonder meer. De aanname dat iets wat extra veel van gezonde stof X bevat daarom een goede keuze is, klopt mijns inziens niet. Bij een "gewoon gezond" dieet, matig en gevarieerd, heeft een dergelijk product geen bijdrage. Mocht het om specifieke redenen nodig zijn meer van stof X binnen te krijgen, dan kun je vaak met slimme keuzes dat in je gewone eetpatroon regelen.
Op twitter liet @mkeulemans (chef wetenschapsredactie van De Volkskrant), die over de paarse tomaat een stukkie schreef, weten: "Eerlijk gezegd word ik er altijd blij van juist. Wat de natuur allemaal in huis heeft! (en hoe wij het eruit halen).''
Ik vind dat als je voeding geneeskundige kwaliteiten gaat toedichten, dat je dan ook verplicht bent om het protocol te volgen dat geldt voor geneesmiddelen.
Dat betekent adequaat onderzoeken op veiligheid en effectiviteit. Is hier duidelijk niet gebeurd. Voor geen enkel GMO-gewas overigens. Ik passeer dus nog even.
Als het om de antioxidanten gaat, dan heb je waarschijnlijk meer aan geconcentreerde tomatenpuree van zongerijpte tomaten die hier speciaal voor worden geteeld. Bovendien spotgoedkoop voor wat je krijgt.
Tomaten in vele kleuren variërend van groen-geel-paars-oranje-rood en bijna zwart, zie ik al vele jaren op markten in Zuid-Europa. Geen mens die ze koopt; wel leuk in een bloemstukje.
Lastige discussie. Persoonlijk is voor mij GMO doorgaans een verlengstuk van traditionele vermeerdering. Een kleur inbrengen vanuit ander fruit, wat op natuurlijke wijze niet lukt door kruisingsbarrières vind ik nog kunnen.
Wat betreft die inhoudsstoffen heb ik inmiddels van alle kanten vernomen dat het een groot grijs gebied is. Neem nu lycopeen dat in iedere tomaat voorkomt en mogelijk een gunstig effect heeft op het remmen van prostaatkanker. Er zijn dus rassen geselecteerd op een hoger lycopeengehalte.
De concentratie lycopeen wisselt echter enorm. Of zoals een tuinder me eens voorhield: "Als ik een trossie tomaten een paar uur in het zonnetje op de hoedenplank laat liggen zit er meer lycopeen in."
Des te belangrijker dat de wetenschap hier veel aandacht aan geeft. Ik heb bijvoorbeeld nooit zo begrepen dat GMO zo negatief wordt benaderd, terwijl het onderzoek naar stamceltherapie mensen zo hoopvol stemt.