Wist mevrouw, vroeger wel waarom het moest, tegenwoordig weten wetenschappers dat het niet moet. Het is milieu-onvriendelijk. Toeval wilde dat slager Sjek Floor tijdens de sessie opdook met een chorizo bellota, die ik mee naar huis mocht nemen (heerlijk!). Helaas bleek dat volkomen misplaatst ook al komt het vlees van varkens die in de vrije natuur rondlopen op percelen eikenbos waar echt niks anders mee te doen is. Zo barst de wereld ook van het grasland waar niets mee aan te vangen valt. Het gras groeit. Gaat dood. Stoot CO2 uit en wordt weer nieuw gras. Zonde om zomaar te laten gaan, want schapen, geiten en koeien kunnen er melk en vlees van maken. 100% natuur en 100% gelukkig. Toch mag je - zo leerde ik van voedingsprofessor Frans Kok - niet zeggen dat die dieren CO2 neutrale grasmaaiers zijn. Hij heeft gelijk. Ze schijten en laten winden. Net als wij. Ze doen het alleen niet met duizenden op een klutje in een grote stal die loopt op soja en mais van ver. Nee, ze doen het lekker verspreid en binnen een gesloten cyclus waarin de boel rustig weer wordt opgenomen en het gras door fotosynthese weer kan groeien. Een prachtige cyclus, maar het is opeens in de mode om die te ontkennen.
De professor beweerde bovendien dat vegetariers gezonder zijn omdat ze geen vlees eten. Dat ging me alweer te ver en dus stelde ik een vraag. Vegetariers houden niet van het leven, eten matig, roken niet, drinken niet, gaan op tijd naar bed en hebben alleen op vrijdagavond sex. Hoe weet je dan of ze ouder worden en gezonder blijven door het afwijzen van vlees of door hun afwijzing van andere zonden?
Ook wetenschappers zijn nette mensen. Politiek correct. Zonde, want zo komen we nooit verder.
Als we nou eens gewoon minder, maar veel beter vlees minder achteloos gingen eten en ophielden met dat alles of niks gedoe.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Marieke, laat u nu niet kennen. Ik begrijp uw sentiment. Maar, wie gaat hier nog de 'gij-vorm' hanteren, als gij dat niet meer doet? Gij geniet er van hier mee te babbelen, gooi dat niet zomaar over de haag, want ik vermoed dat ge het gaat missen. Ik ken u niet persoonlijk, dus ik wil ook geen uitspraken t.a.v. u doen. Maar in Vlaanderen is het tegenwoordig toch wat een te gemakkelijke houding aan het worden: 'wij doen niet meer mee'.
Marieke, ik zal jouw bijdragen terdege missen, ik voel enig medelijden met de mensen die niet door jouw directe toon heen kunnen prikken. Ik hoop dat jij je nog gaat bedenken, onder andere jouw bijdragen maken Foodlog nog steeds boeiend.
Nick's quote van Henri Poincare komt bij mij zowel thuis als op mijn werk aan de muur te hangen...
Marieke, Marja is geen nickname van een andere deelnemer (zoals je weet kan ik even aan de achterkant kijken). Je bent wel een beetje lichtgeraakt en strak in de consequenties die je daaruit trekt.
exit marieke
aan marja (een nick voor een bestaand IP ?)
"Ik volg dit blog al sinds het begin. Het valt mij de laatste maanden op dat de toon van de discussies gewijzigd is en dat er vrij vaak van het werkelijke onderwerp wordt afgeweken. Terugkijkend heb ik de oorzaak ontdekt: de bijdragen van Marieke."
ik heb getracht om de causaliteit van elk onderwerp in brede, prikkelende context ter discussie te stellen op een wijze die misschien niet alledaags is. marieke is een nick, en ik werd geschoold door jezuiten. misschien maakt dat u duidelijk waarom de controverse voor mij een gereedschap van hoge waarde is.
ge moogt me alles verwijten, maar ik verwijt u dat ge intellectueel niet in staat bent aan te geven in welke hoedanighied ik mijn stellingen verkeerd poneerde. daarnaaqst blameert ge de anderen dat zij als domoren zich door mij zouden laten manipuleren. maar ge krijgt u zin.
met nog een referentie aan een post van nick, die mij zeer raakte.
Het denken mag zich nooit onderwerpen,
noch aan een dogma,
noch aan een partij,
noch aan een hartstocht,
noch aan een belang,
noch aan een vooroordeel,
noch aan om het even wat,
maar uitsluitend aan de feiten zelf,
want zich onderwerpen betekent het einde van alle denken.
(Henri POINCARE 1854-1912)
exit marieke
Je lult echt uit je nek, Nick.
Verse soja is juist heerlijk!
Gewoon gekookt, met wat zout, zo uit de peul.
Informeer je even hier bijvoorbeeld.
Ik eet dat echt niet uit idealisme of overtuiging of weet ik veel wat, maar gewoon omdat het lekker is!
En ik denk dat nog een paar miljard mensen op de wereld het niet met je eens zullen zijn. Echt niet te geloven, dat je zoiets onnozels met droge ogen kunt zeggen. Ik dacht dat je toch iets meer van deze wereld was.