Je hebt rode, oranje, gele, eivormige, licht geribbelde. Grote, kleinere en kleine. Maar welke wordt het?
Tomaten in allerlei vormen, kleuren en smaaknuances doen mee aan de verkiezing van 'beste rauw te eten tomaat'. Enkele rassen (Roterno, Dunne, Sweetelle) zitten dubbel in de race, vertegenwoordigd door verschillende telers die voor de specifieke smaak vielen. Smaken ze verschillend als ze uit verschillende kassen komen? Dat gaan we ontdekken tijdens de finale van de Beste Tomaat van Nederland op 22 mei aanstaande in Tomatoworld in Honselersdijk. Als je erbij wilt zijn en mee wilt proeven, mail me dan op dorine.ruter@urgenda.nl.
Wíe er door mag naar de finale bepaalt hier de vierkoppige vakjury bestaande uit Rob Baan (Koppert Cress), Laurens Vlaar (CLM), Maren Schoormans (Priva) en Peter Klapwijk (GreenQ). Alleen de echte koplopers die de 10 doelprincipes van NieuwVers het beste weten te benaderen gaan door.
Liefst zouden de deelnemende telers ons allen een doosje tomaten hebben toegezonden. Eet het, en je weet het, zeggen ze. Maar we willen eerst weten hoe ze werken. De 'beste tomaat' is namelijk niet alleen lekker, maar ook een koploper qua werkwijze. Kan dat dan nog, in een sector waar de lat al zo hoog ligt? 'Op zich doen bijna telers hetzelfde', stelt een van de kandidaten. Aan de beschrijvingen die telers geven over de werkwijze in de kas, is dat te zien. De aanmeldingen van de kandidaten zijn hier te vinden. Toch zijn er ook opvallende verschillen. Combinaties van groeibelichting en geforceerde luchtkoeling, teelt zonder lozing van meststoffen, ontsmetting van water met UV, 100% composteerbare teeltresten (geen substraatafval). Het evenwicht in de bodem wordt door sommigen benadrukt, met pesticide vrije teelt als resultaat. Opvallend detail, slechts één vollegrondsteler schreef zich in! Een kandidaat bouwde een semi-gesloten kassysteem als energiebron, waarbij in de winter wordt verwarmd met de opgeslagen warmte uit de zomer, en nog voldoende over is om een woonwijk aan energie te helpen. Een andere teler werkt met aardwarmte.
Vrijwel alle kandidaten geven aan in te zetten op samenwerking in de keten. Wie gericht op smaak teelt, kijkt bij zijn keuze voor een ras al naar kleur en vorm. Da's logisch, want als de consument het onderscheidende uiterlijk gaat associëren met een goeie smaak, heb je iets te pakken. Er zijn concepten met een mix van soorten. Duurzaam verpakkingsmateriaal, levering binnen een dag, voorlichting aan verkopers op de winkelvloer, traceerbaarheid van tomaten van kas tot consument én weer terug, consumentenmarketing en feedback via sociale media, beurzen en markten.
Zitten die verschillen alleen in de tekst of zijn ze significant? Wat zijn de verhalen erachter? Vergaten anderen hun bijzonderheden op te schrijven? In gesprek met de vakjury en kandidaten diepen we de verhalen hier verder uit. Vrijdagmiddag a.s. hakt de vakjury hier voor onze ogen de knoop door en weten we wie doorgaan naar de finale van #bestetomaatnl.
Fotocredits: NieuwVers
Dit artikel afdrukken
Wíe er door mag naar de finale bepaalt hier de vierkoppige vakjury bestaande uit Rob Baan (Koppert Cress), Laurens Vlaar (CLM), Maren Schoormans (Priva) en Peter Klapwijk (GreenQ). Alleen de echte koplopers die de 10 doelprincipes van NieuwVers het beste weten te benaderen gaan door.
Liefst zouden de deelnemende telers ons allen een doosje tomaten hebben toegezonden. Eet het, en je weet het, zeggen ze. Maar we willen eerst weten hoe ze werken. De 'beste tomaat' is namelijk niet alleen lekker, maar ook een koploper qua werkwijze. Kan dat dan nog, in een sector waar de lat al zo hoog ligt? 'Op zich doen bijna telers hetzelfde', stelt een van de kandidaten. Aan de beschrijvingen die telers geven over de werkwijze in de kas, is dat te zien. De aanmeldingen van de kandidaten zijn hier te vinden. Toch zijn er ook opvallende verschillen. Combinaties van groeibelichting en geforceerde luchtkoeling, teelt zonder lozing van meststoffen, ontsmetting van water met UV, 100% composteerbare teeltresten (geen substraatafval). Het evenwicht in de bodem wordt door sommigen benadrukt, met pesticide vrije teelt als resultaat. Opvallend detail, slechts één vollegrondsteler schreef zich in! Een kandidaat bouwde een semi-gesloten kassysteem als energiebron, waarbij in de winter wordt verwarmd met de opgeslagen warmte uit de zomer, en nog voldoende over is om een woonwijk aan energie te helpen. Een andere teler werkt met aardwarmte.
Vrijwel alle kandidaten geven aan in te zetten op samenwerking in de keten. Wie gericht op smaak teelt, kijkt bij zijn keuze voor een ras al naar kleur en vorm. Da's logisch, want als de consument het onderscheidende uiterlijk gaat associëren met een goeie smaak, heb je iets te pakken. Er zijn concepten met een mix van soorten. Duurzaam verpakkingsmateriaal, levering binnen een dag, voorlichting aan verkopers op de winkelvloer, traceerbaarheid van tomaten van kas tot consument én weer terug, consumentenmarketing en feedback via sociale media, beurzen en markten.
Zitten die verschillen alleen in de tekst of zijn ze significant? Wat zijn de verhalen erachter? Vergaten anderen hun bijzonderheden op te schrijven? In gesprek met de vakjury en kandidaten diepen we de verhalen hier verder uit. Vrijdagmiddag a.s. hakt de vakjury hier voor onze ogen de knoop door en weten we wie doorgaan naar de finale van #bestetomaatnl.
Fotocredits: NieuwVers
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Mijn tomatenplantjes staan net boven de grond en dragen vrucht in augustus, dé tomatenmaand bij uitstek. Logisch dat vollegrondstelers zich niet inschrijven (ze bestaan niet eens in Nederland, behalve op moestuinen). Je bedoelt waarschijnlijk telers die niet op substraat, maar in de grond telen.
Joost, het is inderdaad kasteelt, dus geen open akker, dat moge duidelijk zijn. De telers die in de grond telen hebben het zelf echter over vollegrond. Is er een andere term? Ik ken hem (nog) niet, maar leer graag bij.
In de kas werpen inmiddels ook de planten die hun poten in de (halfvolle?) grond hebben staan al weken lang hun vruchten af. Ik heb ze geproefd en ben geen smaakexpert - daar hebben we gelukkig anderen voor - maar wat ik proefde smaakte me goed. I.i.g. kennelijk goed genoeg voor telers om ze hier in NL sinds april te verkopen en daarmee wat mij betreft prima kandidaten voor deze verkiezing.
Ruim 20 inzendingen voor de beste tomaat van NL en dat is best veel, dus nomineren wordt best lastig want er zitten heel veel goede kandidaten bij.
wat mij als eerste opval is het bijzonder hoge gehalte van bijzondere types en dan vooral van kleine tomaatjes, opvallend als je bedenkt dat 75%van de geconsumeerde tomaten in Nederland toch nog van het het wat grovere type zijn tussen de 90-150 gram.
Het lijkt dat de producenten van de zogenaamde specialties meer geloof hebben in de kwaliteiten van hun product dan hun collegas die in de wat meer standaardsegmenten produceren.
Wel jammer want het gaat hier om de beste tomaat van NL en niet om de bijzonderste of meest culinaire tomaat van NL.
Natuurlijk wordt er op 22 Mei geproefd door een zeer deskundige jury, maar er spelen meer zaken wil je uberhaupt als tomaat de finale halen.
Met name duurzaamheids aspecten als verantwoorde inzet nutriënten, gewasbescherming, en minimaal gebruik van fossiele brandstoffen spelen ook een belangrijke rol.
Daarbij geven we zeker ook extra punten voor verkorting van de keten , regionale afzet en het communiceren met de klant.
Die beste tomaat van NL is wat mij betreft niet per saldo de meest bijzondere.
Omdat het hier de beste tomaat van NL betreft sta ik wel wat kritisch t.o.v deelnemers die melden dat hun tomaat in Nederland niet verkrijgbaar is, maar exclusief wordt afgezet via een buitenlandse retailer.
Een tomaat kiezen en in de spotlights zetten om vervolgens te melden dat die hier niet te koop is levert alleen maar gefrustreerde consumenten op denk ik , en dat kan niet de bedoeling zijn.
Wie vielen mij positief op omdat er duidelijk en extra plus in product , teeltwijze of afzet zit.
Red Star zend 4 keer in, dat is knap , heeft dus voor elk wat wils en luistert goed naar klantwensen, nieuwe kas in Dinteloord is ook weer een stap op weg in verdere verduurzaming, waarmee ook geloof van de onderneming in een duurzamer toekomst getoond wordt.
Als je aan duurzaam denkt dan denk je aan Duyvestein, Aardwarmte als energiebron, werken aan verpakking van plantvezels, en als bedrijf altijd zeer sociaal betrokken en open naar omgeving.
Honingtomaat vind ik nog steeds het merk dat een voorbeeld is in positionering van produkt , en wereldkampioen op het gebied van communicatie met de klant.
Ook de aandacht voor versheid product in de keten heeft veel aandacht en dat is belangrijk.
Het nieuwe concept Smaek van Hartman is compleet en doordacht, alle elementen voor een succesvolle productie en afzetcase zijn hier goed aanwezig.
Roterno van Prominent scoort bij mij ook hoog, duurzaam teelt en energieconcept in combinatie met een prima smaak tomaat, jammer dat deze tomaat nog niet in Nederland te koop is.
Pura Natura valt op doordat hier de hybride gemaakt wordt tussen EKO en hightech productie, hiermee wordt hopelijk een doorbraak bereikt waarmee een natuurlijk geteeld product bereikbaar wordt voor veel consumenten.
en Last but not least Frank de Koning die als enige EKO kweker de handschoen opgepakt heeft, ook uit de EKO hoek had ik meer belangstelling verwacht.
wie o wie teelt nu de beste tomaat van NL
Dag allemaal, ik ben nieuw hier op het forum. We doen voor de eerste keer mee met de verkiezing en zijn benieuwd hoe de reacties van consumenten/jullie zijn op onze 'tomaat met verhaal'. Omdat het lastig in tekst is uit te leggen hoe de tomaat geproduceeert wordt hierbij een link : http://www.youtube.com/watch?v=zTJeP_XIZ7s&sns=em .
Een mooie lijst met kandidaten! Een schakering van telers die allerlei typen tomaten telen met deels overlap in het ras maar toch een aanzienlijk aantal “unieke” rassen. Wat opvalt is toch wel de grote gemiddelde bedrijfsomvang: een beeld van de tomatenteelt anno 2013. Het hele scala aan afnemers wordt beleverd in binnen- en buitenland.
Wat me opvalt en mooi is om te lezen is de gedrevenheid en het geloof in product en productiewijze. Er is veel aandacht voor het hebben voor korte ketens en zo kort mogelijk doorlooptijd, dat is goed voor de kwaliteit en smaak!. De conditionering van de kas krijgt ook aandacht, met enkele gesloten kasconcepten in bestaande kassen en enkele in aanbouw.
De keuze wordt moeilijk ! Het zal echt gaan om onderscheidend vermogen in de combinatie van ecologische, economische en sociale duurzaamheid. Alle telers zetten biologische bestrijders in en recirculeren zoveel mogelijk. Persoonlijk vind ik een duurzame invulling van de energievraag, bijvoorbeeld aardwarmte, zon en windenergie belangrijk. Dat vergt moed en doorzettingsvermogen v.d. betrokken ondernemers. Een aantal telers doet nadrukkelijk aan voorlichting en het direct en indirect verkrijgen van informatie over wat de voorkeuren en wensen zijn van de consument. Ook een onderdeel dat van mij veel punten krijgt. Ik moet er nog een nachtje over slapen en het rustig op me in laten werken. Er komt vrijdag vast een mooi lijstje met finalisten naar boven.