Binnen het thema regeneratieve landbouw bespreken Florieke en haar gasten hoe de HAS via onderzoeksprojecten als Transitie naar een duurzaam voedselsysteem, Regeneratieve Open Teeltsystemen en Klimaatrobuuste Maatregelen voor de landbouw meewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe vormen van landbouw die bijdragen aan het herstel van de natuur. Daarnaast gaan ze ook in op de doorwerking van dit onderzoek richting het onderwijs en werkveld, bijvoorbeeld via de minor Farming with Nature.

Wat is dat eigenlijk, regeneratieve landbouw?
Lector Frederike Praasterink en docentonderzoeker Bram van Helvoirt van HAS green academy schetsen de context van regeneratieve landbouw. Want wat is dat eigenlijk? Voor welke maatschappelijke opgaven biedt het een oplossing? Welke barrières moeten we dan doorbreken? Vervolgens gaan HAS-lector Judith van de Mortel en Willem Jan van de Kamp, docentonderzoeker bij de HAS én practor bij Yuverta, in op de bodem als basis voor regeneratieve landbouw. Waarom is een gezonde bodem zo belangrijk en hoe kunnen we deze zo duurzaam mogelijk beheren?

Lector Ellen Weerman en docentonderzoeker Fabian Ercan van HAS green academy hebben het over maatregelen die worden genomen om het landschap klimaatrobuust in te richten. Vaak kennen we de impact daarvan niet. Maar hoe meet je dat? En wat is een klimaatrobuust landschap eigenlijk? Tot slot schuiven HAS-docent René Quinten en student Jord van Wijk aan de podcasttafel aan en vertellen over de rol van het thema binnen het onderwijs, bijvoorbeeld in een minor waarin studenten opdrachten uitvoeren voor het werkveld.

Luister je mee?
Als bonus geven alle gasten een inspiratietip voor als je je verder wilt verdiepen in het onderwerp regeneratieve landbouw. Die van Willem Jan geven we vast weg: het boek Het bodemvoedselweb van Jeff Lowenfels en Wayne Lewis. Dit boek stelt dat de bodem een complexe wereld is vol met organismen die door hun interacties een voedende omgeving creëren voor planten. En het leert je hoe je goed voor dit ‘bodemvoedselweb’ kunt zorgen. Je kunt de afleveringen van de onderzoekspodcast van HAS green academy hieronder beluisteren, via Hart voor Groen of in je favoriete podcast-app.

De podcast wordt opgenomen in de studio van Oakwise Media. V.l.n.r Willem Jan van de Kamp, Judith van de Mortel en Florieke Koers








Dit artikel afdrukken