Eerder kon je op Foodlog lezen over de onderzoekspodcast Hart voor Groen van HAS green academy. In deze podcast verkent gespreksleider Florieke Koers met haar gasten thema’s op het snijvlak van agro, food en leefomgeving. Ze delen kennis en expertise over praktijkonderzoek, bespreken onderzoeksprojecten en vertellen persoonlijke verhalen over hoe het is om onderzoek te doen. Er verschijnen steeds vierdelige series over één thema, dit keer regeneratieve landbouw.
Binnen het thema regeneratieve landbouw bespreken Florieke en haar gasten hoe de HAS via onderzoeksprojecten als Transitie naar een duurzaam voedselsysteem, Regeneratieve Open Teeltsystemen en Klimaatrobuuste Maatregelen voor de landbouw meewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe vormen van landbouw die bijdragen aan het herstel van de natuur. Daarnaast gaan ze ook in op de doorwerking van dit onderzoek richting het onderwijs en werkveld, bijvoorbeeld via de minor Farming with Nature.
Wat is dat eigenlijk, regeneratieve landbouw?
Lector Frederike Praasterink en docentonderzoeker Bram van Helvoirt van HAS green academy schetsen de context van regeneratieve landbouw. Want wat is dat eigenlijk? Voor welke maatschappelijke opgaven biedt het een oplossing? Welke barrières moeten we dan doorbreken? Vervolgens gaan HAS-lector Judith van de Mortel en Willem Jan van de Kamp, docentonderzoeker bij de HAS én practor bij Yuverta, in op de bodem als basis voor regeneratieve landbouw. Waarom is een gezonde bodem zo belangrijk en hoe kunnen we deze zo duurzaam mogelijk beheren?
Lector Ellen Weerman en docentonderzoeker Fabian Ercan van HAS green academy hebben het over maatregelen die worden genomen om het landschap klimaatrobuust in te richten. Vaak kennen we de impact daarvan niet. Maar hoe meet je dat? En wat is een klimaatrobuust landschap eigenlijk? Tot slot schuiven HAS-docent René Quinten en student Jord van Wijk aan de podcasttafel aan en vertellen over de rol van het thema binnen het onderwijs, bijvoorbeeld in een minor waarin studenten opdrachten uitvoeren voor het werkveld.
Luister je mee?
Als bonus geven alle gasten een inspiratietip voor als je je verder wilt verdiepen in het onderwerp regeneratieve landbouw. Die van Willem Jan geven we vast weg: het boek Het bodemvoedselweb van Jeff Lowenfels en Wayne Lewis. Dit boek stelt dat de bodem een complexe wereld is vol met organismen die door hun interacties een voedende omgeving creëren voor planten. En het leert je hoe je goed voor dit ‘bodemvoedselweb’ kunt zorgen. Je kunt de afleveringen van de onderzoekspodcast van HAS green academy hieronder beluisteren, via Hart voor Groen of in je favoriete podcast-app.
![](/files/algemeen/willen-jan-judith-florieke.jpg)
De podcast wordt opgenomen in de studio van Oakwise Media. V.l.n.r Willem Jan van de Kamp, Judith van de Mortel en Florieke Koers
Dit artikel afdrukken
Wat is dat eigenlijk, regeneratieve landbouw?
Lector Frederike Praasterink en docentonderzoeker Bram van Helvoirt van HAS green academy schetsen de context van regeneratieve landbouw. Want wat is dat eigenlijk? Voor welke maatschappelijke opgaven biedt het een oplossing? Welke barrières moeten we dan doorbreken? Vervolgens gaan HAS-lector Judith van de Mortel en Willem Jan van de Kamp, docentonderzoeker bij de HAS én practor bij Yuverta, in op de bodem als basis voor regeneratieve landbouw. Waarom is een gezonde bodem zo belangrijk en hoe kunnen we deze zo duurzaam mogelijk beheren?
Lector Ellen Weerman en docentonderzoeker Fabian Ercan van HAS green academy hebben het over maatregelen die worden genomen om het landschap klimaatrobuust in te richten. Vaak kennen we de impact daarvan niet. Maar hoe meet je dat? En wat is een klimaatrobuust landschap eigenlijk? Tot slot schuiven HAS-docent René Quinten en student Jord van Wijk aan de podcasttafel aan en vertellen over de rol van het thema binnen het onderwijs, bijvoorbeeld in een minor waarin studenten opdrachten uitvoeren voor het werkveld.
Luister je mee?
Als bonus geven alle gasten een inspiratietip voor als je je verder wilt verdiepen in het onderwerp regeneratieve landbouw. Die van Willem Jan geven we vast weg: het boek Het bodemvoedselweb van Jeff Lowenfels en Wayne Lewis. Dit boek stelt dat de bodem een complexe wereld is vol met organismen die door hun interacties een voedende omgeving creëren voor planten. En het leert je hoe je goed voor dit ‘bodemvoedselweb’ kunt zorgen. Je kunt de afleveringen van de onderzoekspodcast van HAS green academy hieronder beluisteren, via Hart voor Groen of in je favoriete podcast-app.
![](/files/algemeen/willen-jan-judith-florieke.jpg)
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Frank #8, duurzame systemen die de wereldbevolking niet kunnen voeden zijn elitaire systemen, die alleen binnen hoge verdedigbare muren gebruikt kunnen worden. En klimaatverandering onder controle houden kun je dan ook wel vergeten. Wat blijft er dan voor duurzaams over?
Enkele suggesties m.b.t. het "hoe?" van die regeneratieve landbouw betreffen bijna allen benaderingen die de productie per ha doen dalen: geen chemicaliën, minder kunstmest, biologische landbouw, agro-ecologische landbouw, voedselbossen, agroforestry..... En er wordt met de huidige systemen niet of nauwelijks genoeg geproduceerd. Prijzen gaan dus stijgen, evenals aantal hongerigen (zo'n 800 miljoen momenteel?)
Frank, bedoel je dat je wereldvoedselzekerheid als gevolg moet nemen in plaats van randvoorwaarde?
#5 Henk, "Maar wereldvoedselzekerheid kom ik in de tekst niet tegen, en dat lijkt mij toch een basisvoorwaarde voor een duurzaam systeem."
Het lijkt mij eerder een gevolg, niet een voorwaarde.
Duurzaam voedselsysteem? Dat kan vooral en alleen als:
- We de verwerking, opslag en transport net-zero maken.
- Iets meer plantaardig, iets minder dierlijk.
- Niet te veel extensief (biologisch) gaan eten.
- Verspilling reduceren (en die resten die er zijn in feed-food te houden).
Zo veel ingewikkelder is het niet.
PS na de reacties van Jaap en Henk gelezen te hebben heb ik maar besloten om niet eens die podcasts te gaan beluisteren. Ik heb liever dat ze wat scherper onderwijs gaan geven in Den Bosch.
Na het beluisteren van delen van de podcast, ben ik het eens met Henk Breman: nogal een vaag verhaal ("bodemkwaliteit = fysische, chemische en biologische bodemvruchtbaarheid moeten met elkaar in balans zijn, samen met de visuele waarneming").
Meer aandacht voor de bodem kan geen kwaad, maar of dit helpt vraag ik mij af. Het gaat meer over nieuwe vormen van onderwijs en kennisoverdracht in zijn algemeenheid ('communities of practice' e.d.) dan over wat bodemkwaliteit werkelijk is en wat generatieve landbouw daaraan zou bijdragen. Met geen woord wordt gerept over dilemma's als je bodem meer functies wilt en moet laten vervullen dan alleen de productiefunctie: wat je moet doen voor de ene bodemfunctie (b.v. productie), moet je vaak vooral laten voor de andere (bijvoorbeeld waterkwaliteit, koolstofopslag, biodiversiteit). Vanzelfsprekend ook weer het klassieke pleidooi voor kunstmestloze landbouw. Wel eens berekend hoeveel extra areaal stikstofbinders je dan in cultuur moet brengen ten koste van 'wilde natuur'? Ook weer de discutabele suggestie dat 'meer bodemleven' een substituut is voor nutriënten inputs. Sprekers stellen dat er veel toepasbare kennis is. Over de dilemma's kunnen zij nog meer lezen in:
https://growingafrica.pub/ga11-kdvj4583/
https://research.wur.nl/en/publications/multi-functional-land-use-is-not-self-evident-for-european-farmer